Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи архиерейска заупокойна света Литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", която ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит.
В митрополията ще се състои и възпоменателна вечер.
Патриарх Максим управлява Българската православна църква повече от 40 години.
Роден като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, през 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.
По-рано духовникът е бил послушник в Троянския манастир, по-късно завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет и служи три години в русенския храм „Успение Богородично".
От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България, през 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.
Умира на 6 ноември 2012 г. в София на 98 годишна възраст.