Ураганът Гонсало подгони есенните пасажи със сафрид и паламуд на юг към Босфора, риболовният сезон може да се окаже катастрофален, твърдят рибари. Досега в морето се въртеше изключително лефер, наричан черноморска пираня. Зъбатият хищник не пуска до брега другите преходни видове като сафрида, заргана и паламуда.

“Водата е още топла, някъде към 19 градуса. Трябва да изстине, за да дойде сафридът. Сега ловим само дребния лефер, чернокопа”, каза Тодор Краварски от Китен. Мястото е легендарно за улов на зарган от буната, но преди бурята въдичари от Варна и Бургас напразно обикаляха брега.

“Хванахме през септември по малко паламуд, имаше парчета по кило. Но не продаваме, оставихме ги за нас”, заявиха рибари от Ахтопол, които никога не остават без тази риба - заради близостта им с Босфора и склонността на есенните пасажи да се връщат на север за доугояване с дребни черноморски риби.

Всички обаче са единодушни, че докато леферът и чернокопът не изчезнат на юг, няма да има от другите видове мигриращи риби. За няколко дни на това място бяха уловени само един миниатюрен сафрид и един огромен зарган.

За сметка на това в пристанищата любители вадеха по 10-15 чернокопа на блесна рано сутрин и привечер. Хищниците обаче трудно отиваха на класическите чепарета на рибарите с лодките.

“Тази година е годината на лефера. Новите му поколения се задържаха край нашия бряг, така както през 2012 г. бе годината на паламуда. Струва ми се, че паламуд повече няма да се появи”, каза научният сътрудник от Института по рибарство във Варна Константин Михайлов.

Според учения бурята няма да бъде фатална, защото морето ще изстине само в крайбрежната си част от силния вятър, най-много до 3 мили навътре. Температурите на водата обаче паднаха с 2-3 градуса и вече са 13-15 градуса, а под 10 градуса мигриращите видове бягат в Мраморно море.