Има в момента една малко екзотична оферта за хора, които търсят работа, съобщи вчера директорът на Бюрото по труда в Русе Баки Солак. Става въпрос за берачи на малини в Португалия, поясни той. Срокът за кандидатстване изтича на 20 ноември, а за работата могат да подават заявки както жени, така и мъже, добави шефът на Бюрото по труда.
Предложението идва от три португалски ферми в южната провинция Алгарве, известна и като португалската Ривиера. Разбира се, за 600-те българи, които ще се наемат да берат малини, туризмът и плажовете няма да бъдат в центъра на вниманието. Те ще работят за фермите, които са част от фермерската организация Madre Fruta, която търгува, пакетира и складира селскостопанска продукция. Изискванията на работодателите са кандидатите да са физически издръжливи, да имат средно или поне основно образование, добре е да владеят разговорно английски.
Одобрените ще сключат договори за 3-4 месеца, като брането на малините ще започне в края на февруари или началото на март догодина. Ще има възможност за желаещите да подпишат след това и нови договори с компанията.
Месечните заплати ще бъдат от 505 евро, но към тях се прибавят средства за храна /по 4 евро на ден/, бонуси за продуктивност и извънреден труд, така че чисто берачите на малини ще получават между 710 и 910 евро.