Всеки трети българин счита, че водата в България е с много лошо качество. 35% от българите не харесват водата, което доведе до нова държавна стратегия за решаване на проблемите във водния сектор и за справяне с безводието в следващите 10 години, информира bTV.
В Стратегията са записани инвестиции за рехабилитация на водопроводната мрежа и изграждане на канализации в размер на 12 милиарда лева. Освен това загубата на вода трябва да се ограничи с 2/3 до 2023-та година, защото сега между 60 и 80% от питейната вода се губят по мрежата.
Предстои и вдигане на цената с по няколко стотинки на година, така че през 2024-та да стане близо 4 лева за кубик. В краткосрочен план още през 2014-та трябва да се сложи край на безводието в някои райони чрез изграждане на язовири.
"За първи път от 20 години започваме да изграждаме язовири в някои населени места - това е язовир Луда Яна, язовир Пловдивци, проектираме един малък язовир, но много важен за района - Нейковци за Трявна, рехабилитация на язовир Студена", посочи Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие.