Тополовградчанинът Илия Деведжиев е познат на малки и големи в Русе, защото отдавна е свързал живота си с града, на който изцяло отдава таланта си. Актьор, мениджър на Групата за театър Камила, изкушен от широк артистичен спектър - куклен театър, драма, оперета, телевизия, радио, исторически възстановки. Истинската му страст обаче са думите. Написал е повече от 10 пиеси за деца, като половината от тях са образователни. Автор е на сценарии за мултимедийни спектакли в стих и проза, приказки. Негови са книгите „Билет за баня“ в съавторство с покойния Бебо Лунгов, „Глупости на търкалета“ - стихчета на маса, и „Гатанки за отгатване“. Последното му творческо предизвикателство роди детската книжка „Питанка от Каолин за света зелен и син“.

- Г-н Деведжиев, „Каолин“ издаде книжка на екологична тематика за най-малките, чийто автор сте вие. Може ли да ни разкажете малко повече за нея?
- „Питанка от Каолин за света зелен и син“ е проект, който дойде като естествено продължение на изключителния ми интерес към екологичната тема. Безкрайно уважавам хората, които излизат на зелени протести, но виждам моята битка за чиста планета на друго място - в детската градина, в началното училище. Добре е да се питаме какъв свят ще оставим на децата си. Още по-добре е да ги въвлечем в добрите практики за опазване на околната среда още в най-ранна възраст. По детски - чрез игра, чрез приказка и защо не чрез... гатанка!
Няколко са причините за участието ми в този проект. Една от тях е дългогодишната ми работа на сцената на образователния театър. Практиката ми показва, че игровият начин, премерената интерактивност, приказността - всички тези инструменти подслаждат и оцветяват дори и най-скучното, но необходимо познавателно послание.
- Откога ви занимава екологичната тема?
- От години, като интересът ми е насочен предимно към темата, ако мога така да я нарека, „Екология за деца“. Участвах като сценарист, режисьор и актьор във филма „Болната планета“, създаден по проект на Британското посолство в България. Написах и участвах в пиесата „Цвят след цвят за по-чист свят“ с над 70 представления в кампания на Екопак. С Група за театър Камила спечелихме и реализирахме проект в програмата за проекти в областта на изкуството и културата на Община Русе с пиесата ми „Приказка в найлонова торбичка“ - и двете пиеси обучават децата в разделно сметосъбиране и ги запознават с последствията от замърсяването на околната среда. Участвах в екокампания на „Каолин“ в детски градини в Североизточна България, в която с децата откривахме как всеки отделен човек може да допринесе за запазване на околната среда - садихме цветя, говорихме за отпадъците в градската среда и... там се родиха първите гатанки за „Питанката“.
Много важна причина за участието ми в създаването на „Питанка от Каолин за света зелен и син“ са събитията на „Каолин“, в които съм участвал. Те ме убедиха, че това е една компания, която не на думи, а реално има действаща програма за социална корпоративна отговорност. А това, че тази програма има част, трайно насочена към децата, ме спечели като техен ревностен партньор.
- Каква е целта на „Питанка от Каолин за света зелен и син“. Какво искате да постигнете с нея?
- Целта е чрез отгатване на гатанки да въведем децата, а и родителите, в една приказка за нашата планета, да им помогнем да осъзнаят, че тази приказка е интерактивна и те са герои в нея. Да им покажем „белия овен и черния овен“, ако мога да си открадна тази чудна алегория от „Тримата братя и златната ябълка“, да им дадем идея за отговорно поведение към околната среда.
Заради важността на посланията в тази малка книжка, в „Каолин“ решиха тя да не се продава, а да се подарява на деца и учебни заведения, които участват в събитията на компанията от програмата й за корпоративна отговорност. Това тяхно решение за мен е още една причина да съм щастлив, че съм част от този проект. 
Няма нещо по-обнадеждаващо, по-мотивиращо за хората, загрижени за екологията, от отговорното поведение на компании като „Каолин“. Когато цялата ти дейност се основава на извличане на природни суровини, изключително важно е какво оставяш след себе си - безхаберие или загриженост. В днешния ден „Каолин“ връща на природата изчерпаните обекти като възстановени екосистеми. А за утрешния залага и на онези, които тогава ще държат земята в ръцете си - сегашните деца. „Питанка от Каолин за света зелен и син“ е една красива крачка към посаждането на зелената идея у най-малките.
Група за театър Камила ще участва активно в събитията за деца от програмата на „Каолин“ за разпространяване на „Питанката“ - интерактивни представяния, екоспектакли, детски празници с екологична насоченост.
- Шарената и весела корица веднага привлича вниманието на децата.
- Книжката нямаше да бъде това, което е, без чудните илюстрации на художника Огнян Балканджиев. Акварелите му са неделима час от гатанките, получи се истинска симбиоза, която ще кара децата да се връщат към тази шарена „Питанка“ отново и отново. Важен елемент, допринасящ за цялото възприятие, е хартията, върху която е напечатана книжката. Кориците й са специални - от специален акварелен картон, предназначен за печат, за да може да стигне още по-бързо до децата, под формата на нещо близко, излязло като от техните акварелни блокчета. Вътрешната хартия също така е специална, не прилича на книга от днешно време, с което искаме да кажем - пазете старото. Пазете нашата стара планета земя.
И накрая ще кажа като автор - много съм щастлив, че книжката я има и благодаря безкрайно на „Каолин“ АД за щедрата подкрепа - компанията финансира изцяло издаването на „Питанка от Каолин за света зелен и син“.