Прочитът на ситуацията след евровота направи възможно да разискваме не кога ще има предсрочни избори, а да разискваме в пъстра политическа среда бъдещето на България.

Ние сме призвани да прокараме пътя на преуспяваща евроатлантическа България. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на първото заседание на 43-ото НС, предаде БГНЕС.

43-ият парламент идва в кризисен момент, изправени сме пред резонансово трептене на няколко кризисни елемента – бюджетен дефицит, проблемът КТБ, обърната пирамида на здравноосигурителната система. Наблюдаваме социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествените пазарни механизми. И едно явление, което гражданите усещат особено болезнено – национал-популизмът. Изправени сме пред липса на визия за това каква трябва да бъде същността на съвременната държава, подчерта Местан. Той е категоричен, че ДПС е готово за дълбок същински разговор с езика на фактите за системните пороци на българската демокрация. "И няма да допуснем този разговор да бъде подменен с безполезната и опасна стратегия за продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия или до няколко персони. Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС и ние ще стигнем до нея. Чии фигури ще изплуват от трезорите на банката е въпрос, който дължим на българското общество. Кой назначава в съдебната система, много важни въпроси. С езика на фактите ще говорим", добави Местан.

Ние имаме проблем с анти ДПС внушенията, ние нямаме проблем с истината. Важен е въпросът кой и защо продуцира след изборите анти ДПС истерия. Цели се създаване на благоприятна среда, в която да стане възможен един антиевропейски и антинатовски съюз между дясното и национал-популизма, каза още Местан.

Той критикува искането за преразглеждане на присъствието на бази на НАТО у нас. "Аритметическият сбор се превръща в сговор, ако не стъпва на ясна демократическа основа, дори да се постигне мнозинство от над 200 народни представители", каза лидерът на ДПС.

Не бих искал "анти-ДПС" настроенията да е обяснението на протестите в Кюстендил, каза Местан и попита какво място имат черешовите топчета и символите на национално-освободителните борби и от какво освобождават те България днес – от Александър Методиев, Илия Илиев, Четин Казак и други, които "уж имат право да избират и да бъдат избирани".

В своето слово Местан даде други премери за отклоненията на избирателната система, които обаче се отнасят за други партии и попита защо за тези случаи не се протестира.

"Осъзнаваме нашата мисия в това да не позволим България да се отклони от цивилизационния си избор. Демокрацията е в многообразието. Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме една от неговите опори", каза Местан.

"В тази зала сме с 38 рекордни мандата, дадени за единствената политическа сила, която не губи, а качва доверие. За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим, без да участваме в управление, един ясен евроатлантически профил на следващия кабинет", добави той и още веднъж бе категоричен, че ДПС няма да подкрепи безпринципна, антиевропейска и антинатовска позиция. "Бог да ни дари с просветление, на добър час", завърши Местан.