ГЕРБ и АБВ запазват принципните политически различия, но е постигнато общо разбиране по най-важните теми за държавата в момента.

Това стана ясно след вторите консултации, проведени между ГЕРБ и АБВ, предаде репортер на БГНЕС. Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че разговорите са протекли конструктивно. "Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните теми в момента – финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства, обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството има възможност да проведе и по някои от тях получихме съгласие и конструктивни позиции от страна на АБВ", добави Бъчварова.

От своя страна Ивайло Калфин от АБВ заяви, че АБВ би могла да участва трудно в дясноцентристка коалиция, което обаче не означава, че няма да подкрепят конкретни политики. Калфин повтори, че разговорите за коалиция не са приключили за АБВ и те биха подкрепили коалиция, в която влизат основната-първата и втората политически сили. Според коалицията на Първанов е добре следващият парламент да приеме още в началото декларация, в която да се изведат тези приоритети, които да подкрепят всички политически групи.

Калфин посочи и конкретните различия, които коалицията има с ГЕРБ, свързани с данъчната система и реформа, ангажимента на държавата за стабилизиране на икономиката, социалните мерки, свързани със зимата и ревизията на бюджета. Той уточни, че по някои от тях има терен, по който можели да работят, а по някои било очевидно, че имат различия.

Калфин заяви, че засега АБВ не е водила подробен разговор по политики с БСП, но се надява да проведат такъв, както и с всички останали партии. "Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия", каза Калфин. Според него една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, която всички трябва да направим за стабилизиране на държавата. Той обясни, че от АБВ държат но това, но няма как да предрекат резултатите от консултациите.

Това, което е изключително важно за нас е, че има изключително сериозни проблеми пред държавата, свързани с финансовата и стабилност и предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения, посочи Ивайло Калфин. От името на АБВ той призова всички политически сили в парламента да оставят за малко настрана партийните си програми и да потърсят това, което е важно за държавата поне до края на годината.