България остава една от най-популярните туристически дестинации за руснаците в Европа.

Класацията, съставена от "ТUI Россия", нарежда България на второ място по предпочитание, като нас ни изпреварва само Испания. В първата тройка попада още Гърция, чиито острови Корфу, Родос и Крит са любими на много руски летовници.

"Като цяло европейското направление беше по-малко популярно през 2014 в сравнение с Турция и Египет. Намаляване на търсенето беше регистрирано още през пролетта, когато течаха ранните записвания. По тази причина туристическите оператори оптимизираха лятната програма привеждайки я в съответствие с реалното потребителско търсене", заявяват от "ТUI Россия".

В сравнение с 2013 руснаците по-често са предпочитали да отсядат в по-евтини хотели с добро съотношение между качество и цена.

И тази година най-популярната европейска дестинация е Испания, но търсенето се е преместило по посока Балеарските острови. Почивките на Майорка и Ибиса са изключително популярни през целия сезон. А що се отнася до самата Испания тук се наблюдава обратната ситуация, резултатите са се оказали по-ниски от очакванията. През изминалите две-три години тази дестинация регистрираше колосален ръст, но през тази година записванията за курортите на Каталуния значително намаляха.

Второто място е за България. През тази година традиционно евтината дестинация показа отлични резултати. Българските курорти се продаваха добре през целия сезон. Причината за това е, че тенденцията тази година се измести към по-достъпните хотели и апартаменти, отбелязват експертите на "ТUI Россия".

"Бронзът" е за нашата южна съседка Гърция. През тази година предлагането на хотели на остров Крит се разнообрази. Той стана предпочитаното място за отдих, изпреварвайки своите конкуренти Родос и Корфу.

В първата петица попадат още Италия с нейната Венецианска Ривиера и Римини и Черна гора с красивото си адриатическо крайбрежие.