Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши днес да изпрати в Конституционния съд (КС) пет жалби на различни партии, които искат касиране на резултатите от парламентарните избори, проведени на 5 октомври, научи "Правен свят". Заседанието на Пленума е продължило около час и половина, но официална информация няма да има днес.
Към Конституционния съд ще бъде препратена жалбата на Патриотичния фронт, с която се иска касиране на изборите в Турция заради множество нарушения. От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в Турция е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя". В жалбата са изброени примери за редица нарушения, предимно в град Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели - над 936.
КС ще бъде сезиран и с жалбата на независимия кандидат Никола Вапцаров, който е бил издигнат от инициативен комитет в Благоевград. Засега не е известно какви нарушения е посочил в жалбата си г-н Вапцаров. "Правен свят" научи, че по повод на неговата жалба в Пленума е имало много спорове, но в крайна сметка е било решено и тази жалба да бъде препратена в Конституционния съд.
Третата жалба, която отива в КС, е подадена общо от партиите "Нова България", "Обединена България" и "Нова алтернатива", с нея те искат касиране на изборите за народни представители в 25 МИР.
Четвъртата е на кандидати за народни представители от 10 МИР, Кюстендил.
От Върховния административен съд днес отказаха официална информация за взетите на Пленума решения и за това кои жалби ще бъдат препратени към Конституционния съд. Първо трябвало да излезе протоколът от Пленума, а след това ще се подава информация. По тази причина засега не е ясно от кого е подписана петата жалба, която ВАС ще изпрати в КС.
Четири от тези жалби ще бъдат разгледани и на Пленума на ВКС, който ще се проведе утре, доколкото те са подадени и до този съд.
Във Върховния административен съд е била получена и шеста жалба - от Цветелин Кънчев и от шестима представители на Реформаторския блок, които са поискали касиране на избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС. Тази жалба, обаче, е била отклонена, понеже в нея не били посочени какви са нарушенията, научи "Правен свят".
Някои от жалбите са изпратени и на президента, Министерския съвет, главния прокурор и на омбудсмана. Засега няма информация какво ще предприемат тези институции.