ГЕРБ и представители на АБВ ще проведат разговори на 23 октомври сутринта в централата на партията на Борисов, предаде БГНЕС.

Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство.

Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП. Снощи в централата БСП е била получена поканата от ГЕРБ, но без ясни формат, място и час. Атанас Мерджанов единствено съобщи, че социалистите са върнали отговор до ГЕРБ, като предлагат срещата да се състои в Народното събрание.

Втора среща досега имаше само с Реформаторския блок. Лидерите на партиите от блока посетиха централата на ГЕРБ във вторник вечерта. Тогава от ГЕРБ заявиха, че няма коалиционно споразумение, а изясняване на позициите и уверение, че реформаторите са сигурен партньор.

Екипите на ГЕРБ и АБВ вече се на 19 октомври. Тогава двете формации постигнаха принципно съгласие и еднакво мнение по 14 от всички 18 точки. Георги Първанов излезе от преговорите удовлетворен, но открои различията, а трите дами от ГЕРБ (Цачева, Стоянова и Бъчварова) благодариха за конструктивния диалог и също отбелязаха разминаванията между двете партии.

Големите различия между ГЕРБ и АБВ се отнасят най-вече до ролята на държавата в икономиката, данъчното облагане и развитието на ядрената енергетика. От ГЕРБ държат на ниското плоско данъчно облагане, докато АБВ настояват за прогресивна скала. Според най-голямата политическа сила в 43-ото НС държавата трябва да има единствено регулаторни функции, докато от АБВ смятат, че тя трябва да бъде активен участник в икономическите процеси. Според Георги Първанов мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде отменен, докато ГЕРБ държат на него. Първанов стигна по-далеч в анализа си на програмата на ГЕРБ в сектор енергетика и обясни, че в нея липсва дългосрочна визия за развитието конкретно на ядрената енергетика и ГЕРБ не могат да кажат как ще се развива тя след удължаването на срока на функциониране на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

По четири теми в рамките на преговорите е постигнато принципно съгласие, но с различие в нюансите, съобщи в неделя Менда Стоянова. Това са темите здравеопазване, пенсионна реформа, сектор "Сигурност" и Изборния кодекс. От АБВ искат диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, докато от ГЕРБ считат, че ставките на ДДС не трябва да се променят. В пенсионната реформа АБВ държат повишаването на пенсионната възраст да е обвързано с продължителността на живота на българите. В сектор "Сигурност" Румен Петков е обявил, че според АБВ България не трябва да приема повече бежанци. По отношение на изборния закон двете партии са се обединили, че трябва да има промени, които да отстранят проявените недостатъци. АБВ остава на позицията си за промяна на държавното устройство и преминаване към президентска република, но са обявили, че на този етап не е моментът да се обсъжда този въпрос. От АБВ държат и на 120 мажоритарно избрани депутати, докато от ГЕРБ смятат, че мажоритарният елемент трябва да се развива чрез преференциите.