По-младите русенци вероятно не са и чували за фалиралия преди цели 18 години консервен комбинат „Дунавия“, но той все още съществува и дори отчита печалби, става ясно от финансовия отчет на дружеството за миналата година. Някогашният социалистически гигант е в несъстоятелност от 1996 г. и вероятно е рекордьор в това отношение за страната. До ликвидация на предприятието така и не се стига и се вижда защо - ликвидаторите нямат причини да бързат, тъй като и сега прибират суми от наеми за отдаваните помещения, които покриват разходите им дори с излишък.
2013 г. „Дунавия“ завършва със счетоводна печалба от 4 хил. лева след приходи от 57 хил. лева и разходи от 53 хил. лева. Предходната година финансовият резултат е бил още по-добър - 13 хил. лева печалба.
Задълженията на „Дунавия“ са към държавата и вероятно по тази причина разпродажбата на фалиралата фирма се проточва вече толкова години. Частните кредитори обикновено бързат да си върнат парите и имотите на длъжниците се разпродават много бързо. При държавата процедурата е далеч по-тромава, което е още една причина икономическата криза да се точи още. Логиката е проста - поради тромавите регламенти производствени мощности, сгради и терени стоят дълги години неизползвани и се рушат, вместо да бъдат придобити от нови собственици, които да ги впрегнат в работа.
Всъщност задълженията на „Дунавия“ не са чак толкова големи - около 1,35 млн. лева. Срещу тях дружеството разполага с активи за 4,7 млн. лева. На последния проведен търг през септември само бившото хладилно стопанство бе оценено за над 3,35 млн. лева - цена, определена съгласно експертна оценка от 22.07.2014 г.
Както „Утро“ писа, след 17 години безуспешни опити активите на фалиралата фабрика да бъдат продадени нацяло, моделът на ликвидация най-после бе променен тази пролет. За последния търг синдикът на дружеството - столичният юрист Димитър Богданов, който е на тази позиция от 2008 г., бе обявил наддаване за 7 обособени части.
Бившият консервен комбинат, който захранваше с продукцията си целия източен блок, нормално закъса след промените и бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. Оттогава вече осемнадесета година активите му се продават, но уви - неуспешно. Най-големите помещения  стоят неизползвани от години.