МС одобри проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Румъния за извършване на проучвания за изграждане на две нови мостови съоръжения на река Дунав при Силистра – Кълъраш и Никопол – Турну Мъгуреле.

Това заяви служебният транспортен министър Николина Ангелкова на брифинг в МС, предаде БГНЕС.

Това е първата стъпка в посока на изграждане на тези две съоръжения. Ще бъдат стартирани изработване на предпроектни проучвания, анализ на разходите и оценка на въздействието на околната среда. Финансирането на проектите ще се извърши по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за периода 2014-2020 г.

Едва след като са готови техническите проекти и всички документи ще се пристъпи към подписването на ново споразумение с Румъния за същинското изграждане на двете мостови съоръжения. Предстои следващата седмица да бъде подписан меморандум между правителството на България и това на Румъния.

Подготовката за двата моста ще стартира едновременно, тъй като и двата са приоритетни за двете държави. Същинското изграждане на тези мостове най-вероятно ще бъде с публично-частно партньорство, което може да се вземе като решение едва след като бъдат готови техническите проекти, добави Николина Ангелкова.