Вложители в КТБ излязоха с призив към президента Росен Плевнелиев да преустанови пасивното си поведение по отношение на Корпоративна търговска банка.

Писмото, подписано от "Групата на вложителите в КТБ" с организатори Даниел Божилов и Борис Михайлов, идва след като излязоха резултатите от проведено разследване на Европейския банков орган по повод погазване на правата на вложителите в КТБ. "Констатациите са, че нашите права на европейски граждани са погазени от всички институции в България", заявяват вложителите. В тази връзка те се обръщат към държавния глава с искания за незабавни действия:

"Да преустановите пасивното си поведение по отношение на погазването на правата ни, което виждаме от Вас в продължение на няколко месеца. Вместо периодични изяви в чужди медии да обяснявате колко е специална тази Банка, което показва Вашата прекрасна информираност по този проблем, настояваме да заявите ясна позиция последвана от дела, за незабавно преустановяване на погазване на правата ни.

В случай, че все още считате, че Банката е специална моля да призовете Българската Народна Банка незабавно да отнеме лиценза на тази Специална банка, като поемете изцяло поемете отговорността за неблагоприятните последици от подобно решение, тъй като към момента отговорността е ваша, тъй като управлява назначено от Вас правителство.

Ако считате, че по-доброто решение е оздравяване на Банката и е необходимо политическо решение за това, то настояваме незабавно да свикате Народното събрание още за утре и то в следващите няколко дни да вземе необходимите решения за да се преустанови погазването на нашите права и Банката да бъде оздравена", заявяват вложителите в писмото си до Росен Плевнелиев.

В заключение от "Групата на вложителите в КТБ" напомняме, че "пасивната позиция и нищоправието" на Плевнелиев няма да го освободи от отговорността, която има към 500 хиляди вложители. "Ако продължите мълчаливо да подкрепяте погазването на правата ни ще поискаме да подадете оставка или да бъдете освободен от поста президент на Република България поради показване на Конституцията на страната.