"Пътната мрежа в страната не е готова да посрещне първия сняг и причината за това е липсата на пари за подготовката й", заяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров във Велико Търново дни преди очакваното застудяване и първи снеговалежи в страната. Осигурени са средства за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа, но за подготовката им да посрещнат зимния период са нужни 15 млн. лв., които не са предвидени в бюджета на пътната агенция, съобщава "Стандарт".
Тези средства са необходими за изкърпване на дупки, ремонт на мантинели и възстановяване на осовите линии.

От агенцията провеждат регионални срещи с пътноподдържащите фирми, които са свързани с това да проверят тяхната мобилизация и готовност да посрещнат зимата, какви са запасите от пясък, използван за по-ниския клас пътища и химикали за по-високите класове - автомагистралите и първокласната мрежа. От агенцията следят и за готовността на техниката, с която разполагат компаниите.

"Фирмите могат да излязат при падането на първия сняг, но това не значи, че пътната ни мрежа е подготвена за зимата, защото когато падне първият сняг, дупките, които съществуват по пътищата, ще станат много по-големи. Около 40% от пътната мрежа е в недобро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които са сега. Там, където в момента има пукнатини и малки процепи след попадането на водата, замръзването и размръзването й, и преминаването на тежките камиони през тях в рамките на дни ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече", каза Лазаров.

Агенцията не разполага в момента със средства за подготовка на пътищата за зимата, защото досега не са гласувани и не са отпуснати пари, каза шефът на АПИ по повод очакването такива средства да бъдат гласувани с актуализацията на бюджета. Допълнителните пари са необходими не само за изкърпване на дупките по пътищата, а и за подновяване на хоризонталната маркировка.

Шефът на АПИ напомни, че пороите през лятото са нанесли сериозни щети на пътната мрежа в някои райони на страната. Освен това изтичат договорите за зимна поддръжка в шест области в страната. „Процедурите за избор на изпълнител са към своя край и очакваме договорите с новите изпълнители да бъдат подписани", каза Лазаров.