Дали БСП да участва във втори кръг от преговори с ГЕРБ и да даде ли парламентарна подкрепа за правителство на Бойко Борисов. Това ще умуват членовете на червеното Изпълнително бюро утре.
Има много силен натиск за решение в тази посока - и вътрешен - от хора като Георги Кадиев, и външен - от кръгове около АБВ, призна член на соцръководството. В самата БСП обаче няма много силни желания в тази посока, защото това би било пагубно за партията, коментира той.
"Нямаме принципни различия в позицията си от миналата седмица. Нямаме и официална информация от ГЕРБ, за да коментираме", категоричен бе зам.-шеф на партията. На първите преговори БСП и ГЕРБ установиха общи позиции само по 4 от 18 точки. Червените отказаха да отстъпят и хората на Борисов обявиха, че не виждат основа за коалиция.
"Виждането на АБВ за тази бъдеща голяма коалиция не съвпада с нашето", коментира друг член на ИБ. Каквото и решение да бъде взето от бюрото, то ще трябва да бъде одобрено от Националния съвет на партията, а до вчера пленум не бе свикан.
По-късно днес на първо заседание ще се събере и червената парламентарна група. Очаква се тя да си избере ръководство и да одобри правилник за работата си. Начело на соцдепутатите знаково ще застане лидерът Михаил Миков. Останалите постове обаче ще бъдат разпределени така, че да няма дублиране на партийни и парламентарни, обясниха източници от "Позитано" 20.
Така за зам.-шефове на групата на БСП се спрягат имената на Ангел Найденов, Атанас Мерджанов и Корнелия Нинова. С такъв пост се очаква да се сдобие и социалдемократът Георги Анастасов, който е единствен представител на коалиционен партньор в парламента.
За очакваните промени в Изпълнителното бюро и ръководството на партията обаче и днес нямало да стане въпрос. Такива щели да се обсъждат едва след старта на парламента, обясниха приближени на соцлидера, съобщава "24 часа".