Покана за втори кръг консултации за съставяне на правителство ще получат Реформаторският блок, БСП, Патриотичният фронт и АБВ. Срещите ще се проведат поотделно с всяка политическа сила, отново без лидера Бойко Борисов. А той ще обяви дали прави кабинет и с кого идния понеделник, 27 октомври.

Това съобщи самият Борисов след близо 3-часово заседание на 300-те водещи партийци - изпълнителна комисия, европейски и родни депутати, областни координатори и кметове на ГЕРБ.

Реформаторите са на първо място

Защото са “единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите им. Аз съм твърдо за единство на РБ и с тях сме длъжни да се разберем. Как ще подписват - поотделно или като един, не ме притеснява. Те в публичното пространство достатъчно ясно са се заявили. Още повече че техните лидери признаха, че над 90% ни съвпадат програмите, включително по съдебна система и енергетика”, посочи Бойко Борисов.
Във втория тур към Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, които по думите на лидера дотук се справили много добре, ще се включат по двама-трима експерти. Задачата им ще е да помогнат да се подготви проект за коалиционно споразумение.

След реформаторите ще е срещата с БСП, трети ще е Патриотичният фронт, накрая - АБВ.

Половината зала била против БСП и АБВ с аргумента “бивши агенти” или “бивши управляващи с тройни коалиции”.

20% поискали нови избори без никаква проба за правителство, разказаха пред “24 часа” отвътре. Останалите обаче смятали, че е задължително мандатът да се реализира. Повечето преглътнали дори перспективата да се потърси парламентарна подкрепа и от БСП.

“Във втория кръг търсим или коалиционно споразумение - ако се стигне до такова, или съгласие по разни теми. ДПС, ако иска да ги подкрепя в парламента, ще бъдем благодарни”, обясни Борисов. На въпрос на “24 часа” кой е стабилният вариант - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ в коалиция, подкрепяни без споразумение от БСП, Борисов отвърна: “Такива сметки без кръчмаря никога не бих си позволил - от името на други партии да ги слагам в коалиция. Не е коректно. С никого от тях не съм говорил лично или чрез посредник.” Крайният вариант е този, иначе остават само изборите, заключи накрая Борисов.

По варианта, лансиран ден по-рано от лидера на АБВ Георги Първанов - голяма коалиция с ГЕРБ и БСП в основата, Борисов отвърна: “Това, което за Европа е голяма коалиция, за България е малка. БСП паднаха толкова много, ще това не е голямо. Заедно бихме имали 123-ма, без Киро Добрев и Кадиев - 121. Още първия ден става невъзможна. Ако БСП имаше 60-70 депутати, тогава избирателят нямаше да ми остави и възможност да маневрирам. Такава коалиция щеше да е нарисувана.”

При сегашната конфигурация голям успех ще е БСП да дава подкрепа по приоритети, каквато се очаква от всяка отговорна партия, не да е в управлението, уточни лидерът на ГЕРБ.

Идния понеделник той ще запознае отново разширеното ръководство на партията с резултата от втория тур. А след конструирането на 43-ото НС същия ден и след като Цачева, Бъчварова и Стоянова изчистят в детайли с кого може да се прави коалиция, Борисов щял да седне с останалите лидери и да решават кой ще е министър, кой зам.-министър, кой областен.

“Ако говорим на езика на финансистите, има няколко системни банки и под тях други, така и България има няколко системни партии. За съжаление, такива като
БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи.”

Това е аргументът, заради който Борисов няма да пробва на всяка цена да реализира мандат. В същото време не е честно през няколко месеца на президента да му се вменява да прави правителство и да носи отговорността на партиите. А след това всеки да се упражнява чий е служебният кабинет, не одобрява и този вариант Борисов. Затова партиите били длъжни да намерят решение. “Тук вече се сбиват принципите - след като сме твърдели през цялата кампания едно, можем ли да го нарушим? Второ, предварително заявеното от различните партии, че едни няма да участват, ако ДПС подкрепя, други - ако РБ са вътре, трети - ако са БСП и АБВ, невъзможния съюз на “Атака” с патриотите”, изреди Борисов множеството условия в задачата. “Въпреки че никога непозналите социолози и бившите агенти на ДС са много дейни в момента, народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат”, отчете лидерът на ГЕРБ.

Иначе той беше във видимо добро настроение. “Вие не се чувате, а аз трябва и да ви отговарям. Стерео съм с двете ушички”, рече на надвикващите се журналисти.
А запитан простил ли е на реформаторите декларацията преди вота, в която не го искаха за премиер, отвърна: “Снизходителен съм към тях, защото те не си спомнят за това.”
След края на заседанието част от участниците скрепили съюза с реформаторите, като отишли на рожден ден на кмета на “Кремиковци” и доскорошен шеф на СДС-София Ивайло Панев.

Борисов: Ние си изчистихме къщата, да го направи и ДПС

ГЕРБ сериозно се промени и начинът, по който протичат преговорите сега, е свидетелство за промяната. Тази равносметка направи лидерът Бойко Борисов, обяснявайки защо е неприемлив вариантът правителство на малцинството на ГЕРБ с подкрепата на ДПС.

“Никаква теоретична възможност няма ДПС да ни е партньор”, закле се Борисов и даде препоръка на ДПС: “Ще им отговоря по същия начин, както ни съветваха нас преди година и половина - да си видим грешките и да направим кадрови промени, за да стане ГЕРБ приемлива партия. Освободихме близо 20 души - от изпълнителната комисия, областни ръководители. Мисля, че с новото ръководство на изпълнителната комисия, новите зам.-председатели и новото поведение - виждате хората, които преговарят, ГЕРБ изглежда по различен начин. Фактът, че всички идват на консултациите, ме радва истински. Това е европейски начин на водене на преговори - и “не” да си кажеш накрая, и “да”, е нормално.”

ДПС има време да си отчете грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор техните назначения, добави Борисов. И продължи: “Те също трябва да направят малко, да не кажа - и много ревизия на тяхната политика - кой, защо, как, за да станат приемливи за другите партии.”

Борисов даде да се разбере, че изключването на ДПС не е завинаги: “Не бива да се държат извън властта, но не бива и с този начин на мислене, поведение и практика. Така че сега те имат това прекрасно време, както ние, докато бяхме в опозиция, да си почистят къщичката и да станат приемлива за другите политически сили партия.”

Край на спора колко да е мандатът

От ГЕРБ вече са склонни на известни отстъпки за дължината на мандата на бъдещото правителство, разкриха пред “24 часа” участници в заседанието в понеделник. Стига по другите пунктове да няма разминаване, уточниха от ръководството на партията.
Дали да се прави кабинет с по-кратък, програмен мандат, или той да се планира като пълен, бе основен спор между ГЕРБ и реформаторите. От блока настояваха през есента на 2016 г. да има едновременно президентски и парламентарни избори, този път за Велико народно събрание.

“Правителство трябва да има да издържи пълен мандат, за да излъчи България стабилност.” Това заяви вчера лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред bTV, като така потвърди новата си позиция, заявена и в неделя.

“Ако се постигне съгласие по основните компоненти на едно бъдещо споразумение, ако се намери пресечна точка за здраво правителство с ясни приоритети, с ясен и стабилен мандат, смятам, че това е разумно за страната”, обяви Кунева.