Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Окръжния съд в Русе, който наказа с 6 години затвор 25-годишния Джефер Алиев. Младият мъж стигна до съд, след като в малките часове на нощта на 26 февруари 2013 година след стабилна почерпка подкарал аудито на 33-годишния си приятел Деян и с висока скорост тръгнал по пътя Помен-Могилино. Колата се врязала между две дървета, след като седналият зад волана вдигнал над 129 км/ч. Деян загинал на място, а приятелят му се разминал с леки наранявания. И двамата били добре почерпени - Джефер с 1.20 промила алкохол в кръвта, а Деян - със забележителните 3.87 промила.
Основната защитна теза на Алиев и пред окръжните, и пред апелативните магистрати беше, че не той е шофирал, а газта е натискал починалият му приятел. Експертизите и доказателствата обаче сочеха към друг извод. Централно място в опровергаването на тезата на Алиев зае бяла маратонка. За да прикрие стореното от него, преместил трупа на Деян на шофьорското място, като му приписал авторството на престъплението. Оказало се обаче, че една от обувките на загиналия се е заклещила в нагънатите ламарини на колата и Джефер не успял да я измъкне. Затова сложил на шофьорското място Деян без една обувка. Обяснението му защо шофьорът е карал събут, беше, че маратонката му стискала и той я захвърлил. От това, а и заради високата скорост, Деян се разсеял и се блъснал.
И апелативните магистрати отчетоха факта, че малко след като взел шофьорска книжка, Алиев вече се разписал с нарушения по пътя и каране след употреба на алкохол. Въпреки чистото му съдебно минало обаче съдът потвърди ефективното наказание на младежа. Присъдата може да се обжалва и на още една инстанция - пред Върховния касационен съд.