"Банк Российский кредит" е заявила интерес да купи затворената българска банка "Виктория". Писмото им с намерения да влязат на българския пазар е получено в Министерството на финансите в петък, съобщиха от ведомството на министър Румен Порожанов.

От БНБ към момента не съобщават дали има получено такова писмо и при тях. Първоначалният план на Централната банка по отношение на групата КТБ беше т.нар. "добри активи" да бъдат отделени в търговска банка "Виктория" и тя да отвори врати. Аргументите за това бяха, че тази банка е управлявана добре и е здрава.

Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория".

По-късно през деня се очаква одиторите на "Корпоративна търговска банка" и на банка "Виктория" да внесат окончателния доклад за състоянието им в БНБ. Той трябва да даде ясно за размерът на "финансовата дупка" в КТБ и да послужи за взимане на решение за съдбата на двете банки – фалит или оздравяване.

След като се запознае с анализа, Управителния съвет на БНБ в най-кратки срокове ще съобщи решението си.

Процедурата по изпълнението на окончателното решение ще приключи до 20 ноември и няма да има ново удължаване на срока на специален надзор за двете банки, обещаха преди дни от БНБ на среща с вложителите.

КТБ беше затворена на 20 юни, а два дни по-късно същата мярка беше приложена и спрямо банка "Виктория".

Заради забавеното изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро, Европейската комисия заведе наказателно дело срещу страната ни.