Решихме да проведем още един кръг от консултации с четири политически сили през тази седмица. Това са Реформаторският блок, БСП, АБВ и Патриотичният фронт. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов подчерта, че реформаторите са желани партньори на ГЕРБ, независимо от проблемите, които изпитва коалицията. Той допълни, че Реформаторите са "единственият неоспорим наш партньор" и каза, че те са длъжни с тях да се разберат.

Изборите, за лидера на ГЕРБ, са краен вариант. Политическите партии сме длъжни да намерим решение на проблемите и да излезем от кризата, добави Борисов. Той каза, че ще включат експерти в консултациите. "След реформаторите са БСП, патриотите и АБВ. Това е предложение на преговорния екип", съобщи Борисов. Той каза, че ще събере отново преговорния екип следващия понеделник в 11.00 часа. А вече в 14.00 в понеделник са в парламента, така че до тогава поне за партията трябва да имат изчистена концепция. "Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Разбира се, не мога да говоря от името на другите партии, трябва да минат тези консултации, за да чуя и тяхното мнение", каза Борисов. Той заяви, че лично ще присъства на преговорите "тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или не е оторизиран да направи". Лидерът на ГЕРБ даде пример с теми като данъците, енергетиката, от които не могат да отстъпят.

Борисов не смята, че коалиция с ГЕРБ и БСП в основата си е голяма. Той пресметна, че "това, което за Европа е голяма коалиция, за България е малка". Така изчисли, че между втората и третата партия е един депутат разлика. "Ако БСП имаше 60 – 70 депутати, тогава може би нямаше да ми оставите възможност да маневрирам. То щеше да е нарисувана тази коалиция и никой нямаше да ни позволи от избирателите да не го направим. За съжаление, те паднаха толкова много, че вече това не е голямо. Заедно БСП и ГЕРБ имат 123, без Киро Добрев и Кадиев – 121. Още първият ден коалицията става невъзможна", прогнозира Борисов. Според него също би било успех да преговарят още веднъж с БСП дори по теми, които биха могли като безспорно отговорна лява партия да поемат като ангажимент. За ДПС той каза, че имат време да си отчетат грешките.

За Борисов е "малко популистко" говоренето, че никой не говори за позиции. "Хората правят позициите, стига популизъм. Програмите са ясни, те стоят на сайтовете. Въпросът е кои хора могат тези програми да ги свършат и да са съвместими, да могат да заработят като един механизъм с останалите министри", каза той. Мнозинството хора в България си мислят, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи. За съжаление БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята, поради погазване на принципи, смята Борисов. "Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което да може да взема решения", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Гледаме отговорно. Не е честно през няколко месеца на Плевнелиев да му се вменява да прави служебно правителство и да носи отговорността на партиите и след това всеки да се упражнява чие е служебното правителство, затова партиите сме и длъжни да излезем от кризата и да намерим решение", каза още Борисов. Тук той говори за принципите, след като са твърдели през цялото време на кампанията едно, могат ли да ги нарушат. Бойко Борисов посочи и заявеното предварително от партии за различни формати, при които няма да дадат подкрепа. Според Борисов е видно, че народът им задал задача, което е "уравнение, което дори математиците не могат да решат в момента".

На въпрос дали според него най – добрият вариант е четворна коалиция с парламентарна подкрепа от БСП, Борисов каза: Това са сметки, които са без кръчмаря. Образно казано никога не бих си позволил от името на други политически партии да ги слагам в някаква коалиция – не е коректно, не е честно и с никой от тях не съм говорил лично или чрез посредник да знам дори мнението им, оставил съм всичко в ръцете на преговорния екип. Лидерът на ГЕРБ обаче не отговори на въпроса дали може да даде гаранции, че преговори за коалиция не се водят и на друго място освен в Народното събрание. "Къде на друго място?" така с въпрос, той отговори на въпроса дали има такава гаранция.