По 14 от всички 18 точки имаме принципно съгласие и еднакво мнение. Това съобщиха от преговорния екип на ГЕРБ след края на консултациите с представителите на АБВ в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ и АБВ изразихме задоволство от новия тон и стил в политическото общуване като разговорът бе задълбочен по основните приоритети на политиките, които и според двете страни са необходими за държавата, съобщи Цецка Цачева след преговорите в зала "Запад".

Утре ГЕРБ има широк национален форум, на който преговорният екип на партията ще съобщи на своя актив как са протекли разговорите, с кои от останалите политически сили има сходство и как те виждат подкрепата за евентуален кабинет. На този етап от ГЕРБ не коментират кои партии ще получат покана за нови разговори на експертно ниво. Единственото ясно е, че ДПС, "Атака" и "България без цензура" не са желани партньори. Все още от ГЕРБ не са получили от Реформаторския блок гаранции за юридическата цялост на формацията, което беше посочено като основен проблем след разговорите с РБ. Не е получена заявка за отстъпление от страна на 12-те червени линии и от страна на БСП, като утре след форума от ГЕРБ ще решат дали да поканят втората сила с най-голям резултат на изборите за нови разговори.

Какви са изводите след днешните консултации с последната политическа формация в 43-ото НС:

Румяна Бъчварова благодари на представителите на АБВ за конструктивната дискусия и добрия тон, в който са протекли разговорите.

Обсъдихме политическата рамка, която ние предлагаме за съставяне на следващото правителство, обясни Бъчварова. От страна на АБВ бе направено уточнението, че може би най-добрата формула за управлението на страната е постигане на широка коалиция. От страна на ГЕРБ оставят тази тема отворена.

Приемаме забележката на АБВ, че някои сектори не трябва да бъдат политизирани като например сектор "Сигурност", подчерта Румяна Бъчварова. Установихме, че партиите, с които не бихме искали да си партнираме са едни и същи. Тоест и по този въпрос имаме общи позиции, каза още Бъчварова. По темата демографската политика да е сериозен акцент ГЕРБ и АБВ също са постигнали съгласие.

На фона на тези общи разбирания обаче различията ни остават, отчете Бъчварова. Различията са за изграждането на нови ядрени мощности и отмяна на мораториума за строителството на Белене. Третата тема на различие е данъчната политика.

Бъчварова съобщи, че има възможност да продължат консултациите на експертно ниво между ГЕРБ и АБВ, за да се види дали могат да бъдат сближени позициите.

"Удовлетворен съм от разговора", заяви от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов (президент 2002–2012) след консултациите.

Действително големият въпрос е за формулата за бъдещо управление. Продължаваме да смятаме, че най-добрият вариант и за нелеката зима, която ни очаква, и за изхода от икономическата криза, е голяма коалиция. Не просто широка коалиция от много партии, а голяма коалиция, която да събира левия и десния вектор в българската политика, заяви Първанов.

Имахме сериозен спор относно ролята на държавата. В АБВ продължаваме да смятаме, че държавата трябва да има регулираща роля в икономиката, в социалната сфера, каза още Георги Първанов.

По актуализацията на бюджета ние смятаме, че такава очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ за състоянието на приходи и разходи, стоим на позицията, че тя трябва да е в рамките на 3% бюджетен дефицит – така както са европейските изисквания. Обсъждахме ситуацията с КТБ и там смятаме, че бързо трябва да се решат въпросите на вложителите и да се предприемат мерки за оздравяване на банката, допълни Първанов.

На директен въпрос доколко е възможно АБВ да подкрепи евентуално дясно-центристко правителство Първанов отвърна, че като лява партия трудно биха подкрепили подобно правителство, но преди да се допитат до партийния актив няма как да отговарят дали по какъв път да поемат и дали да продължат разговорите. Според Първанов една партия не може да даде свой експерт, без това да е политически ангажимент, но решението какво да се случи ще бъде взето в следващите дни.

Големите различия между ГЕРБ и АБВ се отнасят най-вече до ролята на държавата в икономиката, данъчното облагане и развитието на ядрената енергетика. От ГЕРБ държат на ниското плоско данъчно облагане, докато АБВ настояват за прогресивна скала. Според най-голямата политическа сила в 43-ото НС държавата трябва да има единствено регулаторни функции, докато от АБВ смятат, че тя трябва да бъде активен участник в икономическите процеси. Според Георги Първанов мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде отменен, докато ГЕРБ държат на него. Първанов стигна по-далеч в анализа си на програмата на ГЕРБ в сектор енергетика и обясни, че в нея липсва дългосрочна визия за развитието конкретно на ядрената енергетика и ГЕРБ не могат да кажат как ще се развива тя след удължаването на срока на функциониране на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

По четири теми в рамките на преговорите е постигнато принципно съгласие, но с различие в нюансите, съобщи Менда Стоянова. Това са темите здравеопазване, пенсионна реформа, сектор "Сигурност" и Изборния кодекс. От АБВ искат диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, докато от ГЕРБ считат, че ставките на ДДС не трябва да се променят. В пенсионната реформа АБВ държат повишаването на пенсионната възраст да е обвързано с продължителността на живота на българите. В сектор "Сигурност" Румен Петков е обявил, че според АБВ България не трябва да приема повече бежанци.

По отношение на изборния закон двете партии са се обединили, че трябва да има промени, които да отстранят проявените недостатъци. АБВ остава на позицията си за промяна на държавното устройство и преминаване към президентска република, но са обявили, че на този етап не е моментът да се обсъжда този въпрос. От АБВ държат и на 120 мажоритарно избрани депутати, докато от ГЕРБ смятат, че мажоритарният елемент трябва да се развива чрез преференциите.