Сформиране на дясноцентристко правителство с участието на ГЕРБ, “Реформаторския блок” и “Патриотичния фронт”, или нови избори в началото на 2015 г., като по-вероятният вариант е ново гласуване. Това се посочва в публикувания днес редовен месечен анализ на Института за дясна политика за създалата се политическа криза след предсрочния парламентарен вот на 5 октомври и влизането на 8 формации в Народното събрание.
Неправителствената организация беше учредена в края на юли с цел да потърси съгласие между ГЕРБ и “Реформаторския блок” за необходимите реформи на бъдещо дясно управление. Тя обединява хора с академична насоченост, които симпатизират или са ангажирани в основните политически сили, свързани с десницата в България.

В анализа, оповестен днес, Институтът за дясна политика подчертава, че и двете посочени възможности по-скоро ще генерират още политическа нестабилност.

Като рискове пред потенциална дясноцентристка коалиция са посочени разнородността на “Реформаторския блок” и “Патриотичния фронт”. Посочва, че някоя от партиите в тези коалиции може да оттегли гласовете си, което при подкрепа от 126 депутати прави много крехко нужното за управлението мнозинство.

При това положение единственият изход е да се търси подкрепата от четвърти играч и като единствен такъв се очертава АБВ на президента Георги Първанов, смятат анализаторите. “Още отсега е ясно, че подобно управление по-скоро ще има временен характер и е почти невъзможно, то да извърши каквито и да било промени в обществения, политическия и икономическия живот на страната. Тежките реформи ще бъдат отложени за следващия парламент, а най-голямото постижение би било множеството кризи да бъдат управлявани, защото решаването им ще бъде невъзможно”, се посочва в анализа.

Най-вероятният сценарий са нови избори през януари 2015г., смятат от Института за дясна политика. Според тях подобно развитие на нещата би удължило политическата нестабилност с още няколко месеца, но и би разместило политическите пластове към по-голяма консолидация на политическото представителство.

“Предсрочни избори през януари-февруари 2015 г. не са най-лошият сценарий. Най-лошият би бил правителство, което създава усещане, че може да падне всеки момент”, коментира Тома Биков (ДБГ) от института.

Прогнозата е, че при ново гласуване в парламента не биха влезли АБВ, Атака и ББЦ и това би задало нова парламентарна конфигурация с по-малко партии и по-големи шансове за стабилност. В същото време ГЕРБ биха могли да преосмислят досегашната си стратегия за затворено и самостоятелно участие в изборите и да се опитат да станат център на дясна коалиция, която също да им даде възможност да увеличат чувствително резултата си, смятат от Института на дясна политика.

От организацията подчертават, че проблем при такава ситуация би било отлагането на решението на въпроса с КТБ и излъчването на политическа нестабилност, което по всяка вероятност ще задълбочи икономическата криза, но допълват, че тези проблеми биха могли да съществуват и ако се направи тройна или четворна коалиция.

Обобщеният в анализа извод гласи, че българската политическа система изпитва огромни трудности да излъчва стабилни управления. “Ако този проблем продължи и при следващ парламент, той ще се превърне в системен и ще изисква радикални решения за осигуряване на управлението на страната”, смятат анализаторите.

Според тях възможните варианти са два: свикване на Велико народно събрание, което да промени управлението на страната от парламентарно в президентско, за да създаде възможност за безусловна стабилност на изпълнителна власт; и мажоритарен избор на поне половината депутати, което да върне двуполюсния модел и да стабилизира политическата система.