Нелегален боен арсенал иззеха служители на ОДМВР-Разград при специализирана полицейска операция. Около 16 часа на 17 октомври в село Осенец е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра”. В колата е открита дългоцевна ловна карабина с оптичен мерник.
В превозното средство пътували двама мъже от Разград – Е.М. на 44 години и Н.Д. на 56 години. При последвалите процесуално-следствени действия (претърсвания), в домовете им са намерени приклад със затворна рама и монтиран оптически прибор, цев за оръжие, три пълнителя за автомат „Калашников”, 218 броя патрони калибър 7,62 мм, 10 броя патрони 8х57 и ръчна граната. 

Съвместно с ОДМВР-Русе са извършени претърсвания и изземвания на още един адрес в град Русе, където са открити 2 револвера, 2 пневматични пистолета, сгъваем приклад за автомат „Калашников”, 65 патрона 8х57, 62 патрона 22 калибър, както и други боеприпаси и части за огнестрелни оръжия. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава, досъдебното производство се води по чл.339, ал.1 от НК.