Европа сбърка по всякакъв начин при изграждане на отношенията си с Русия, нейния президент и с Украйна, цитира РИА Новости думите на немския историк Петер Брант, който е най-големият син на бившия германски канцлер Вили Брант.

Ако целта на Европа е била създаването на "общ европейски дом"с помощта на стабилна структура за безопасност и по-тясно сътрудничество с Русия, то нещата не се движат в тази посока, е мнението на Брант.

"Западът не даде конструктивен отговор на много предложения от страна на Русия и особено на нейния президент Владимир Путин в първите години от управлението му. По онова време имаше възможност за удържането едновременно в два интеграционни процеса на Украйна – с Евросъюза и с Евразийския съюз, и да се даде възможност на Киев да се превърне в мост между два свята", е мнението на Петер Брант.

По отношение на съвременната външна политика на ЕС по оценката на Брант днес все още се използват методите, които бяха присъщи на политиката на ФРГ от 1966. Брант смята, че и сега приоритетни условия за излизане от конфликта се явяват както деескалирането на напрежението от двете страни, така и готовността и способността да бъде видян конфликтът през очите на противника.

Проф. Петер Брант ще бъде в София на 18 ноември за представянето на книгата си "С други очи. Опит за представяне на политиката и личния живот на Вили Брант".