Спасители, пожарникари, полицаи, военни и служители в затворите излизат на протест с искане за прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" и оставка на служебния социален министър Йордан Христосков, предаде репортер на БГНЕС.

Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/, Синдикатът на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ и Националната асоциация "Сигурност" /НАС/ организират протест днес от 14.00 ч. в градинката пред Централна баня в гр. София с последващо шествие до Министерство на труда и социалната политика и президенството.

Протестът е реакция на разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители заети в сектор "Сигурност" и демонстрираната в последствие арогантност пред хиляди български граждани, от социалния служебен министъра Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му, твърдят организаторите на протеста.

С този акт на назначения от президента служебен кабинет по един безпардонен начин е нарушен основен принцип на Международната организация на труда, а именно: нарушени са социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори, твърдят протестиращите.

Според тях всички обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектор "Сигурност", но и без те да бъдат информирани. Протестиращите смятат, че по този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност.

На протеста те ще поискат незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" без участието на техните представители. Незабава оставка министър Йордан Христосков е второто искане на хората, които ще излязат на протест. Те настояват спешно да се приемат подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за МВР с участието на професионалните организации на служителите във вътрешното и правосъдното ведомства.