Осигурителната вноска за пенсия да бъде увеличена с 1% и да стане 18,8% от дохода още догодина. Това е включено в краткосрочните мерки за стабилизиране на осигурителната система, които са приети от консултативния съвет към социалния министър Йордан Христосков, научи в. “24 часа”. Вчера бе последното заседание на съвета, а пълните предложения за пенсионна реформа ще бъдат обявени във вторник, обясни Христосков.

С увеличението общата осигурителна тежест ще стане 23,3%.

Това означава, че ако при среден осигурителен доход от 670 лв., колкото е през август, в момента осигуровките са 149,41 лв., то от следващата година те ще са в размер на 156,11 лв. Осигурителните вноски се делят в съотношение 60:40 между работодателя и работника. Освен това се плащат и 8% здравноосигурителна вноска към НЗОК.

Разчетите сочат, че увеличението на вноската ще донесе около 430 млн. лв. повече приходи в Националния осигурителен институт. Разчети на НОИ, представени пред консултативния съвет пък показват, че осигуровките трябва да бъдат увеличени с 8%, за да няма дефицит в НОИ и пенсионната система да не се финансира от данъци. През 2019 г. ще има ново увеличение на осигурителната вноска с 1%.

Увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца също е включено в краткосрочните мерки. Така пенсионната възраст за мъжете ще бъде 64 години, а за жените 61 години. С по 4 месеца ще бъде увеличен и нужният осигурителен стаж и за мъжете ще стане 38 години, а за жените - 35 години. Целта е при избиране на автоматичен механизъм за нарастване на възрастта от 2016 г. да бъде улеснено пресмятането, обясниха експерти. За разлика от увеличението на осигурителната вноска вдигането на възрастта за пенсия не се нуждае от промяна в Кодекса за социално осигуряване и няма нужда да бъде приемано в парламента.

Има и две алтернативи за нарастването на възрастта с по 4 месеца. Първият вариант, който може да стартира от 2015 г. е възрастта за мъжете да расте с месец на година, а за жените с по 2 месеца. Третият вариант е въвеждане на автоматизъм.

От 2015 г. професионалните фондове да започнат да плащат пенсии на категорийните работници, предвижда третата мярка. НОИ пък ще доплаща до размера на изчислената пенсия, ако натрупаната във фонда партида не стига. Това обаче означава и увеличение на възрастта за пенсиониране на категорийните работници. Миньорите вече скочиха срещу това.

Вчера социалният министър Йордан Христосков не пожела да коментира промените и заяви, че ще говори по тях във вторник.