Синдикатите в митниците вчера се обявиха против задкулисието и корупцията. Те разпростнаниха декларация срещу сливането им с другата приходна агенция - НАП.
Според тях това е поредният опит: "на господарите на задкулисието да елиминират митниците чрез благовидно сливане. До последно се надявахме, че поредната доза обещания за прозрачност, експертност и принципност при вземането на тежки управленски решения не са част от обичайния популизъм, но уви", пише в декларацията.
В митниците и в НАП тече тайна подготовка за сливането им. Правят се списъци за закриване и обединяване на дирекции, списъци за уволнения на хора, влиза се в компютърните системи, съобщи пръв за "24 часа" бившият шеф на митниците, сега депутат Емил Димитров-Ревизоро. Тъй като преговорите вървят тайно и паралелно с разговорите за реформи и ново правителство, той изрази съмнение, че служебният кабинет действа зад гърба на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
По кулоарите на митницата се говори, че сегашния им шеф Ваньо Танов обяснявал, че при сливането всички началнически постове в новата мегаагенция ще бъдат заети от данъчни.

"Нямаме намерение и интерес да прикриваме корупционни практики и да плащаме цената на участващите в олигархо - политико - административния октопод", категорични са синдикатите. Те заявяват, че не искат повече да плащат цената за "политическата нестабилност, за нереални и некомпетентни планове за приходите, за грубо кадруване и за опитите за политическо овладяване на приходните администрации от Кирякстефчовчовци и псевдополитици". Синдикалистите определят опита за бързо сливане като : "натиск, зад който личат демонични намерения" и призовават Бойко Борисов да не се поддава. Те поканиха на спешни консултации с всеки, "който се припознава като отговорен за държавата."

За първи път идеята за мегаагенция лансираха през юни тогавашният финансов министър Петър Чобанов и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев.