Асоциация "Прозрачност без граници" представя обобщен доклад от наблюдението на изборите на 5-и октомври.
В аванс пред БНР изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов каза, че вотът е преминал под знака на корупцията.
Истината е, че политическите партии корумпираха българския избирател. Те се отказаха от политическия дебат и това да се борят за умовете и сърцата на българските граждани за сметка на технологията на корумпирания вот. Също така е истина, че нито един участник на политическата сцена не беше подминат от тази тенденция. Всеки, който можеше да си го позволи, получи достъп до парламента, коментира Славов.
Вотът премина под знака на корупцията. Всеки, който можеше да си го позволи, получи достъп до парламента. Все по-често говорим за изборния процес като за криминално явление, а не като за политически акт, допълни той.
Директорът на асоциация "Прозрачност без граници" представи и данни за нарушенията на изборите.
Тревожното е, че сме се върнали от нивата от 2009-а година. Изборната технология на купуване на гласове не решава всичко. Но 2,5 пъти е нараснал купеният вот спрямо нивата от предходните избори. Купеният вот е 8 процента, контролираният - 15 процента, съобщи Славов.
Организационните нарушения, върху които акцентирахме немалко преди, са спаднали, но за съжаление това не е за сметка на по-добрата организация, а именно за сметка на нарастване на контролирания и купения вот.
Славов посочи като единствен изход от ситуацията политическите партии отново да се върнат на полето на политическия дебат.