Специализиран репатриращ автомобил, тип паяк, на стойност 10 000 лева беше дарен вчера на Община Русе от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Той предаде ключовете на автомобила на кмета Пламен Стоилов, който от своя страна ги връчи на отговорника за тази дейност Камен Димитров от ОП „Комунални дейности“. Същият паяк доскоро се ползваше от Общината срещу месечен наем от 1000 лева. Сега сумата от 12 000 лв. без ДДС годишно ще бъде добавена към бюджета като плюс.
Преди две години, когато имахме проблем с нарушителите на движението по пътищата в града, имаше много сериозна необходимост от втори паяк и Хаджииванов предложи своя репатриращ автомобил, разказа кметът Стоилов. Още тогава Хаджииванов е заявил, че ще дари паяка на Общината. За нас прехвърлянето на собствеността на автомобила е един сериозен жест и се радвам, че го прави наследник на един от най-известните русенски родове, които са дали изключително много за това нашият град да бъде такъв, какъвто е, каза още Стоилов. Той подчерта, че дарението е показателно, че сме град, в който има хора, готови да помагат.
Когато един човек работи, той трябва и да помага, каза Иван Хаджииванов и припомни: „Прадядо ми е бил три път кмет на Русе, правил е дарения за Паметника на свободата и за покрива на Доходното здание. Дядо ми е бил общински съветник и е помагал на театъра. През последните 7-8 години успяхме да направим около 30 книги, свързани с историята на града, и спонсорирахме един спортен клуб, който сега жъне успехи за Русе“.
С благодарност за това, че Иван Хаджииванов е един от големите дарители в общината, Стоилов му връчи свидетелство за дарение.
Двата паяка, с които разполага Общината, са напълно достатъчни за града, ежедневно те вдигат по 13-14 коли на нарушители. От тази дейност през миналата година в общинския бюджет са влезли 111 360 лв., а допълнително от скоби - 24 740 лв. До началото на месец октомври 2014 г. приходите са съответно 93 120 лв. и 22 520 лв. Цифрите показват тенденция към намаляване на приходите, което е показател за повишаване на дисциплината на водачите. Репатрирането на автомобили винаги събужда негативизъм, защото се налага глоба от 40 лв., а при поставяне на скоба 20 лв, обясни кметът.
Стоилов уточни, че паякът не се използва само за репатриране на нарушители, а той е незаменим и в случаите, в които се налага преместване на автомобили при ВиК аварии, при ремонтни дейности и когато трудно може да бъде открит собственикът.