За днес в Софийския градски съд е насрочено делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров заради инцидента на летище "Варна" от началото на годината, предаде БНР.

Според юристи обаче имунитетът, който Сидеров получи, след избора му за депутат в 43-тото Народно събрание, може да се окаже проблем за началото на процеса. За да стигне казусът до съд, главният прокурор поиска и получи доброволно имунитета на националиста, буквално дни след скандала на летище "Варна".

Бързото разследване по обвинението в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай, последвано от бързо внасяне на обвинителния акт, доведе процеса до съдебна фаза, но първият опит той да тръгне по същество пропадна, защото Волен Сидеров се оказа неоткриваем за съдебните призовкари и така преписът от обвинителния акт беше получен от адвоката му Явор Нотев, но твърде късно, според процесуалните правила. Заради кандидатдепутатския имунитет на националиста процесът беше отсрочен за след предсрочния вот. Сега обаче той има депутатски и юристи смятат, че тъй като е новопридобит, имунитетът му трябва да бъде поискан от новото 43-то Народно събрание, а дотогава делото спряно.

Заради евродепутатска неприкосновеност в спряно състояние е и делото срещу Сергей Станишев. Как ще процедира днес съдът по казуса Волен Сидеров, е важно не само за него, но и за колегата му по месторабота Цветан Цветанов, който има три дела в съдебна фаза.