Беладона е растение, чиито листа и корени се използват за създаване на лекарствени препарати.
Името на растението в буквален превод означава красива жена. Било е избрано след приложение в сферата на една рискова професия в Италия. Сок от беладона е използван сред италианските жени за разширяване на зениците, което ги правило да изглеждат особено привлекателни. Самият ефект е бил достатъчно задоволителен, но и безкрайно вреден, защото беладона е силно отровно растение.
Беладона се използва като седатив при овладяване на пристъп на бронхиална астма и характерния спазъм на гладката мускулатура в бронхиалното дърво, както и за лекарствено средство за овладяване на много висока телесна температура. Прилага се още като болкоуспокояващо, при болест на Паркинсон и мотилитетни нарушения в червата.
Прилага се и под формата на кремове и гелове по кожата за овладяване на ставна болка при ревматизъм, при болка в крака при компресия над ишиадичния нерв, както и при силна болка по хода на нервите при невралгия. Предлага се и под формата на пластири за лечение на психиатрични смущения, поведенчески нарушения и интензивно потене, както и под формата на лекарствени супозитории са лечение на хемороиди.
Беладона има химически ефект, чрез който блокира или потиска нервната проводимост в тялото. Някои от основните неврологично обусловени явления в тялото, като потене, слюноотделяне, зенично стесняване, уриниране, храносмилателни функции, могат да бъдат нарушени или купирани след приложението й.
Не се препоръчва приема й през устата, защото има силно токсичен ефект.
Най-честите странични ефекти са сухота в устата, разширени зеници, раздвоен образ, зачервена и суха кожа, треска, ускорена сърдечна честота, задръжка на урина или невъзможност за извършване на нормалните терморегулаторни функции в тялото, халюцинации, мускулни спазми, психични смущения, конвулсии и кома.
Трябва да се избягва по време на бременност или кърмене. Химическите субстанции в беладона имат силно токсичен ефект, който лесно може да засегне организма на плода и да индуцира появата на странични ефекти у майката. Също така беладона може да повлияе нормалното производство на кърма.
Билката не се препоръчва при хора със застойна сърдечна недостатъчност, тъй като има страничен ефект да повишава сърдечните контракции, което може да влоши сърдечния статус и нормалното оксигениране на кръвта.
Много важен страничен ефект е появата на запек вследствие блокиране на чревната моторика. При хора с хронична обстипация беладона е противопоказана, поради риск от задръжка в чревния мотилитет и развитие на механичен илеус, което е състояние налагащо спешни диагностични и лечебни мерки.
Беладона не бива да се прилага паралелно с антихолинергични медикаменти. Един от страничните й ефекти е изсушаване на видимите лигавици и кожа. Също така повлиява нервната и сърдечната дейност.
В допълнение с антихолинергични препарати, страничните ефекти на беладона могат да се проявят и да доведат до допълнителни усложнения. Такива са например суха кожа, замаяност, ниско кръвно налягане, тахикардия и други смущения в сърдечния статус.
Беладона е противопоказана за паралелно приложение с атропин, скополамин, антихистамини и антидепресанти, пише puls.bg.