"Българите трябва да ни пълзят в краката... Плевнелиев е негодник и лакей на ЦРУ и българите трябва да го изгонят". Това заяви лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски, който се включи в официализираната от руското външно министерство кампания срещу българския държавен глава и служебното правителство.

"Той изобщо не познава историята. Ако президентът отвори учебника по история на България, ще види, че руските войници са спасявали България от турско робство. И те ли са били националисти? Има паметник на руския воин Альоша в Плевен (паметникът е в Пловдив, бел. ред.)... Цяла България е благодарна на руснаците, че са я освободили... Имат и паметник на Александър II Освободител. Трябва да го изгонят този президент. Това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката, вместо да пълзи в краката ни", заяви Жириновски в интервю за телевизия "Россия 1".

Той коментира интервюто на българския президент за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той определи Руската федерация като "националистическа, агресивна държава при един президент, който разглежда Европа не като партньор, а като противник".

Руският националист е известен с крайните си коментари и изцепки.

Само преди дни заместник-премиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин определи българския министър на отбраната като "някой си Шаламанов", който е убедил "Близнашки за пореден път да предаде Русия".

Повод за коментара му е желанието на София да намали зависимостта от Русия и да смени старите съветски изтребители, с нови машини, които да са съвместими с НАТО.

След това руското външно министерство обяви за "недопустими изявленията на българския президент относно Русия като "агресивна" държава".