В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик, който през 2011 г. уби 69 души, повечето от които деца, по време на летния им лагер, съобщава Aftenposten.
Проектът е на норвежката радио и телевизионна корпорация NRK. "Този проект не е за Брайвик, той е портрет на цяла Норвегия", каза сценаристът Пол Шлетаун.

Според него събитията от 22 юли 2011 г. ще бъдат само един от елементите на сериала. Той ще представи това как различните институции са реагирали на трагедията, а във фокуса ще бъдат болници, полиция и медии.

По сценария ще работят двама журналисти, отразили трагедията през лятото на 2011 г. Създателите на филма, които го определят по-скоро като художествен, а не документален, заявиха, че ще се отнесат към историята с голямо уважение.

Датата за премиерата на лентата не се съобщава. Новината за филм от този род за случилото се преди повече от три години предизвика смесени реакции в норвежкото общество. Според бащата на едно от загиналите тогава деца събитията от 22 юли са достатъчно голяма драма, за да се създава допълнителна.

Припомняме, че Брайвик откри огън срещу летен лагер на младежкото крило на Работническата партия на 22 юли 2011 г., като уби 69 души, повечето от които подрастващи. Атаката му започна от Осло, където той взриви голяма бомба пред основната сграда на правителството, убивайки осем души. През август м. г. Брайвик беше признат за вменяем и получи максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор. Присъдата може да бъде удължавана за неопределено време, ако се установи, че той продължава да е заплаха за обществото.