Център за лечение на тумори с лъчение с протони и леки йони може да бъде построен в България. Това обяви доцент Леандър Литов на съвместна пресконференция с директора на ЦЕРН професор Ролф Хойер. Литов обясни, че проектът се е обсъждал по времето на последните две правителства, а цената на центъра ще бъде около 150 милиона евро.
По думите му капацитетът на центъра ще е за около 1500 пациенти. Литов подчерта, че в редките случаи, когато страната ни изпраща пациент на лечение в чужбина, цената е около 50 хиляди евро. Ако има такъв център у нас обаче, лечението за българи ще струва около 15 хиляди евро.

Леандър Литов смята, че ако центърът бъде построен, той ще обслужва пациенти от целия Балканския полуостров. „С няколко думи - в България може да се построи център, в който ще се използват не само протони за лечение, но и леки йони. Оценката е около 150 млн. евро, „разхвърляни” в рамките на 7 години. В момента България - в редките случаи, когато си позволява да изпраща българи за лечение в чужбина за такава терапия, плаща около 50 хил. евро. Ако построим такъв център, цената може да е 15 хил. евро за български пациент”, обясни Литов.

„Ако си представите, че една точка е туморно образувание, за да бъде облъчена, ще мине хоризонтално през нея лъчът, само че той ще засегне здравите клетки преди и след точката. Ако се използват протони, ефектът ще е много по-благотворен, защото няма да се засегне здравата тъкан. Това ще е от изключително голямо значение за младите пациенти, за децата”, разясни начи на действие на лечението директорът на ЦЕРН Ролф Хойер.