“Чувствам се по-добре, откакто я посетих”, казва 42-годишна отговорничка по продажбите на голяма верига. “Тя” не е лекарка или психиатърка, а имидж консултантка. Служителката не е направила сама избора си, там я е изпратил нейният шеф.

Съветът му бил, че ще може да продава повече, ако не изглежда чак толкова много като счетоводителка или адвокатка. Компанията платила сметката за срещата с експертката, която дала съвети за всички аспекти на външния вид на 42-годишната жена - как да се облича, да се гримира и каква прическа е най-подходяща за нея. “Дълбоко в себе си бях убедена, че трябва да направя нещо, но не знаех какво”, казва служителката.

Твърде малко време е минало оттогава, за да стане ясно дали дребните промени, които е направила -

да носи по-цветни

и по-вталени дрехи, към които да добавя аксесоари, да промени формата на косата си, са помогнали да увеличи продажбите, но тя е доволна от резултата, разказва Би Би Си. При това уверява, че и преди не е била за изхвърляне.

Независимо че живеем в свят, обсебен от това как изглеждаме в очите на околните, и макар външният вид често да става обект на обсъждания и критики, много хора продължават да живеят с убеждението, че на работното място това не е чак от такова значение. Важно е какво правим и как го правим. Дали обаче наистина е така?

Когато през 2010 г. в медиите “изтече” информацията, че швейцарската банка UBS има 44-страничен дрескод, на който трябва да се подчиняват всички чиновници, имащи контакт с клиентите, това първоначално стана обект на подигравки. Защото

в изискванията се

оказа дори какво

бельо да носят


и колко важни са редовните подстрижки.

По същия начин, когато правната фирма “Клифърд чейнс” пуснала разпореждане до американските си подразделения, наречено “Да говориш ефективно”, в което имало цял раздел за модата, някои нарекли това надменно, че даже и сексистко.

Но макар изискванията на някои фирми да изглеждат наистина по-крайни, те в никакъв случай не са единствените, които дават съвети на служителите си по отношение на външния вид.

Счетоводната компания PwС набляга на този момент, когато набира завършили студенти, за да бъдат назначени. Нейните имидж консултанти наблягат на факта, че хората обикновето си съставят мнение за някого в първите 30 секунди и затова питат кандидитите за работа с какво биха искали да бъдат запомнени. Тя притежава и официален дрескод за служителите, определен най-общо като “стил на модерния професионалист”.

Според Карън Пайн, професорка по психология в университета Хърдфордшир, изследванията ясно показват, че това, което човек облича, има огромно значение върху впечатлението, което оставя у другите, и като резултат оказва сериозно влияние върху шансовете за по-добра работа.

Има и някои неочаквани изводи. Младостта, красотата и сексуалността дават големи шансове по време на парти или на кастинг в Холивуд. Това обаче съвсем не е задължително в бизнес офисите.

Според Пайн жени, които избират на работното си място провокативно облекло, са смятани за по-малко компетентни и имат по-малки шансове да бъдат издигнати.

По подобен начин мъж, чийто костюм е конфекция, е смятан за по-малко успешен и притежаващ бързи реакции от колега, на когото му шият по мярка, казва тя.

Според нея напоследък не само става очевидно, че външността влияе на начина, по който ни възприемат, но дори и на начина, по който самите ние работим. Проф. Пайн цитира германско изследване, при което хората били накарани да опишат характера си, когато са облечени неофициално и спортно и когато се изтупвали повече. В първия случай сами се преценявали като по-несръчни и безхаберни, докато при втория - като хора с повече умения и стратегическо мислене.

Авиокомпания пък споделила, че опитала да премахне униформите на екипажа, но скоро ги върнала, защото в тях служителите се чувствали много по-уверени.

“Несъзнателно хората възприемат някои от характеристиките и атрибутите, които се асоциират с дрехите. Тази година открих в изследванията си, че дори когато сложат тишърт с щампа на Супермен,

някои момчета

започват да се

чувстват физически

по-яки


и се отнасят по-високомерно към другите”, казва психоложката.

Джулиет Хюз-Халет, която работи в благотворителна организация в Лондон, предоставяща качествени дрехи и съвети за стила на безработни жени или жени с много ниски доходи, казва, че също набляга на външния вид, като посочва следните причини: “В нашия случай не става въпрос само за дрехи. Когато се преобразят с наша помощ, някои жени дори не могат да повярват, че е възможно да изглеждат така. Много е вълнуващо. Те виждат възможности, каквито не са подозирали. Хората, които ги съветват какви дрехи да изберат, наистина усещат как самочувствието им се повишава”, казва тя.

Имидж консултантката Дженифър Астън от своя страна се среща основно с корпоративни клиенти, които търсят голямо повишение. Наскоро тя работила с мъж, който се стремял към място на изпълнителен директор, така че двамата работили да го накарат да изглежда “достатъчно авторитетно и властно”, че да представя по най-добрия начин компанията по телевизията и пред клиентите. Освен в поведението промените включвали още и по-подходящи костюми, нова прическа и очила. “Мнозина смятат, че това е повърхностно, но начинът, по който изглеждаме на работното си място, може наистина да ни помогне да успеем по-лесно”, казва Астън.