На страната ни е необходима стабилност – политическа, финансова, но и, подчертавам, социална. На тези три неща се основаваме ние и считаме, че подобна стабилност може да бъда осигурена от една стабилна държава. Това заяви Янаки Стоилов от БСП на специалния брифинг след приключване консултациите с ГЕРБ за съставяне на ново правителство. ГЕРБ вече изразиха своето становище, посочвайки 4 общи приоритета и 8 непреодолими програмни различия.
Акцентът в думите на Стоилов бяха „скритите мини“, а не „разделителните линии“.

Ето какво каза представителят на БСП:

Ние предлагаме решения по най-острите и неотложни национални проблеми. И това трябва да бъдат приоритети за всеки нов кабинет: Това са балансиране на енергийния сектор, но не чрез ново увеличаване на цената на електроенергия. В България няма реален пазар на електроенергия. Нашата категоричност е, че никой не трябва да прибягва към ново увеличаване на цената на електроенергията. Също така изразихме увереност да бъдат преразгледани неизгодните договори за страната.

Друг момент – ние предлагаме да се избере ново ръководство на БНБ. Не само управител, но и изцяло ново ръководство.
Ние изразихме резерви към подготвяната актуализация на бюджета и ако трябва да съм по-категоричен – проекта на сегашното правителство, което твърде фриволно използва закона за трупане на милиарди. Ние ще разгледаме всяко перо в бюджета, за да преценим дали такава актуализация е оправдана.

Ние настояваме за решително противодействие на корупцията. И това е също една от основните причини за т.нар. задкулисие и влияние върху политическото решение. Настояваме за регулиране на монополите.

Също така оспорваме част от кадровите промени на временното правителство, насочени пряко към БСП.

Трябва да се увеличи броят на народните избраници, отстояващи националните интереси. Пред редица рискове от националната сигурност подчертаваме необходимостта от балансирана политика (различна от тази на президента и правителството в момента) за предпазване от конфликта, разразен от Ислямска държава.

Очакваме първата политическа сила ГЕРБ да поеме отговорност за съставяне на правителство.