Утрото не е добро за БСП. Ситуацията е доста сложна. Не само за БСП, но и за страната. Това е най-тежката загуба за БСП, откакто се провеждат демократични избори. Това каза в сутрешния блок на БНТ Янаки Стоилов от БСП.
„Ние изгубихме половината от избирателите си. БСП е стигнала до критичната граница на хората, които гласуват за нея. Доверието към левицата е силно накърнено. БСП не отстоя своите позиции на мандатоносител“, смята Стоилов.

„ДПС изглеждаше като партия, която взимаше решенията в правителството на Пламен Орешарски“, коментира той.

„Вътрешните проблеми също оказаха своето влияние върху този резултата. Ръководството трябва да вземе правилните решения, за да излезем от тази криза. Михаил Миков стана председател на партията по време на кампанията. Не смятам, че е правилно да се хвърля цялата вина върху него. Промяна в левицата почти не е направена. Тези въпроси трябва да бъдат обсъдени много сериозно на всички нива“, обясни той.

„При нас вече се поставят въпросите каква ще е ролята на БСП в следващото Народно събрание. Хората ни отредиха позицията на опозиция. Ако имахме по-голяма подкрепа, можеше да мислим за някакви разговори с ГЕРБ. Сега имаме два пъти по-малко гласове от тях. Не можем да поставим категорично въпроса, че трябва да се спазват нашите виждания и червени линии“, категоричен беше Стоилов.

„ГЕРБ и БСП правят достатъчно мнозинство. Въпросът е, че ГЕРБ демонстрираше много по-голяма близост с някои десни партии. Те могат да направят своята тройна коалиция. Засега не виждам възможност да направим коалиция с тях. Ние не искаме да бъдем самоцелна опозиция. Можем да разговаряме за националните приоритети и важни решения. Можем да водим диалог с всички партии. Не искам да се смята, че ако не сме в управлението, ще правим някакви опозиционни коалиции. Цената, която плащаме за сътрудничеството с ДПС е видна. Компромисите, които сме направили, явно не са само политически. Хората, които са водили разговорите, трябва да излязат и да кажат какви са те“, смята той той.

„На тези избори дялът на купения и корпоративния вот остава много голям. Това е много лошо. Не искам да казвам, че изборите са купени, защото това означава да не признаем изборните резултати. Действията за пресичането на тези процеси трябва да бъдат много по-категорични. БСП не препоръчва нови избори в този момент. Никоя партия не трябва да форсира този процес. Страната се нуждае от стабилност и управление“, завърши Стоилов.