ГЕРБ и БСП определиха основните задължения за държавата. Те имат съвпадение във възгледите си. Това стана ясно след повече от 4-часови консултации в парламента между представители на двете партии.

Четирите "общности", както ги определи Цецка Цачева, са евроатлантическата ориентация на държавата и спазване на ангажиментите по международните договори; подобряване на бизнессредата и насърчаване на инвестициите; влизане в европейския банков съюз и подкрепа за създаване на общ енергиен съюз; възстановяване на доверието на Европейския съюз в България и плащане на еврофондовете.

По осем точки от програмите на двете партии не бе постигнато съгласие и няма съвпадение на позициите. Сред тях са данъчна и финансова политика, енергетиката, сектор "Сигурност", реформите в здравеопазването, образованието и социалния сектор.

По две от точките е постигнато принципно съгласие, но ГЕРБ и БСП имат сериозни различия относно начините за реализирането им. Това са инфраструктурните проекти, където двете партии имали различия по приоритетните обекти в строителството.

Второто е КТБ, където БСП настоява правителството незабавно да разреши въпроса и да се възстановят средствата на гражданите. За ГЕРБ приоритет пък било максимално бързо възстановяване, но в интерес на икононмиката. Те смятат, че трябва да има вярно решение за КТБ, което можело да се вземе само след сериозен анализ. Затова ГЕРБ настояват за бързо назначаване на сериозен международен финансов консултант по темата за КТБ, който да даде и възможните варианти за изход от кризата.