Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди плановете на Израел за строеж на жилища за заселници и предупреди срещу "провокации" в светите места в Йерусалим.

Той призова за подновяване на мирните преговори, за да се избегнат бъдещи конфликти с палестинците. Бан Ки Мун е в град Рамала на Западния бряг, където се срещна с палестинския премиер Рами Хамдалах.

Посещението идва ден след края на конференцията в Кайро, по време на която международните донори обещаха 5,4 милиарда долара за възстановяването на Ивицата Газа. Средствата ще отидат за "спешната реконструкция" на инфраструктура и домове, каза Бан Ки Мун. Той посочи безпрецедентното разрушение в Газа, където 2200 палестинци бяха убити в 50-дневната война през юли и август.

"Макар възстановяването да е важно, ние трябва да се справим с първопричините за нестабилност. Трябва отново да обърнем внимание на Западния бряг. Аз още веднъж осъждам продължаващото строителство от страна на Израел", каза генералният секретар на ООН. "Силно съм притеснен и от провокациите в светите места в Йерусалим. Това само разпалва огъня и трябва да се прекрати", добави той.

Часове преди думите му израелската полиция и палестински протестиращи влязоха в сблъсъци пред джамията Ал-Акса в Йеруслим.

Бан Ки Мун призова двете страни да подновят мирните преговори, които бяха прекратени през април въпреки усилията от страна на САЩ. "Призовавам палестинците да покажат кураж и да продължат с мирния процес, а Израел да направи същото. Приветствам подновените международни политически действия. Времето не е на страната на мира. Трябва да действаме незабавно, за да предотвратим задълбочаване на вече непоносимото статукво… Това е единственият начин да избегнем пореден трагичен конфликт в бъдеще", каза Бан Ки Мун.