"Случаят с починалия британец в Македония се изясни, но очакваме официалната информация. По неофициална информация, обаче не става въпрос за ебола", каза за Агенция "Фокус" д-р Ангел Кунчев - началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването.

По думите му пробите на починалия са отрицателни. „Починалият е имал други заболявания. Имал е тежко алкохолно увреждане на черния дроб, което е дало симптоми, подобни на тези на вируса ебола”, уточни д-р Кунчев.

Относно мерките, които са предприети на територията на България, д-р Кунчев обясни, че те са адекватни с тези на съседните ни страни. „Ключовите мерки са, навреме да бъде диагностициран човек със съмнение за ебола, да бъде изолиран в инфекциозно отделение, да се подаде сигнал към епидемиолозите. Тази информация трябва да стигне към всеки един здравен специалист. Основното при тази диагноза е освен симптомите, човекът да е пребивавал в някоя от заразените страни - Гвинея, Либерия, Сиера Леоне или да е контактувал с болен”, обясни д-р Кунчев.

Той увери, че мерките по границите и летищата ни, както и мерките за осведомяване на цялата здравна мрежа, са налице. „В момента подготвяме всичко, необходимо като информация до лечебните заведения. Подготвяме и протокол за поведение при наличие или съмнение на такъв случай, за да се знае какво трябва да се прави”, добави още д-р Ангел Кунчев.

"На този етап ние не можем да тичаме пред еболата, защото нямаме ваксина. Целият свят тича след болестта, но не можем да я изпреварим и да я спрем. Ако се случи нещо обаче, имаме готовност да реагираме”, заяви по-рано служебният здравен министър Мирослав Ненков пред Нова ТВ.
Според него ебола е много далеч от страната ни. По думите на Ненков нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести.
"Във Военна болница ще дойде такъв тип носилка, която е скъпа и е за изолация на пациенти. Тя е поръчана преди месец във връзка с опасността от ебола още преди да се завърти покрай нашата граница, ако въобще става въпрос за вируса”, поясни Ненков.

"За мен обаче наболелият проблем на този етап е ваксината и нейната липса”, коментира той. Според него няма причина болниците да бъдат принуждавани да купуват облекла за хиляди левове, които ще стоят в складовете. "Имаме готовност фирмите-доставчици светкавично да доставят специалните облекла”, поясни Мирослав Ненков. Вчера
Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че 4033 души по света са починали от заразяване с вируса ебола
Най-засегнатата държава от болестта е Либерия, където жертвите са 2316, следвана от Сиера Леоне и Гвинея, където са починали съответно 930 и 778 души. Девет души са починали в други държави, включително САЩ, Испания, Сенегал и Нигерия.

СЗО, която изготвя статистиката си на базата на събрани от здравните власти на засегнатите страни данни, посочи, че има 8399 предполагаеми или потвърдени случая на заболели от ебола. Трима души в Мали се подложиха на експериментална ваксинация.

Доброволците са сред 40 малийски здравни работници, които се съгласиха да участват в изпробването на ваксината, разработена от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания в САЩ, посочи министерството на здравеопазването в Бамако. В зависимост от показаните резултати, експерименталната ваксина може да се окаже глътка надежда за борбата срещу смъртоносната болест.

Призивът за набиране на средства на стойност един милиард долара, отправен от ООН за борбата срещу епидемията от ебола, е изпълнен само на 25%,
съобщи заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон. На среща на Общото събрание на световната организация, посветена на кризата, Елиасон призова за мобилизирането на повече квалифициран персонал, който да се бори с болестта в трите най-засегнати страни (Сиера Леоне, Либерия и Гвинея).

"От тези един милиард долара, които опитват да наберат агенциите на ООН, е събрана само една четвърт. Времето ни притиска, имаме нужда от много повече" средства, допълни той. Координаторът на ООН за борбата със смъртоносната болест Давид Набаро подчерта, че ебола "напредва много бързо, по-бързо от усилията, които полагаме да я сдържим". Той допълни, че броят на заболелите се удвоява на всеки три-четири седмици.