Коалиция за промяна на Изборния кодекс в посока нова методиката за изчисляване и разпределение на мандатите в парламента и премахване на възможността за преференциално гласуване се оформя постепенно сред трите първи по резултат партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Ползвайки за повод високия брой недействителни бюлетини и случая в Кюстендил, където заради преразпределението на гласовете мандат получават ДПС и кандидатът им Александър Методиев (бат' Сали – бел.авт), в петък от ГЕРБ се обявиха за промени в закона. По-рано през деня пък Нова телевизия излъчи интервю на Мая Манолова (БСП), която застана редом до граждани в Кюстендил, които протестират срещу мястото в парламента, което движението получава оттам.

"За мен системата Хеър – Ниймайер е несправедлива", обяви на пресконференция Бойко Борисов. Той обясни още, че партията му харесва възможността за пренареждане на кандидат-депутатските листи, но "хората не разбират преференцията".

Атаката срещу преференцията бе подхваната от Цветанов в началото на пресконференцията на ГЕРБ в петък, когато той отчиташе изборните резултати на партията.

"Най-интересното в тези избори, както и в европейските, беше въведената т. нар. преференция”, заяви той. И веднага след това представи справка как се е отразила възможността за пренареждане на листите във високия брой на недействителните бюлетини.

Позовавайки се на данни от ЦИК, той направи съпоставка на недействителните гласове през 2009 година, когато преференция не е имало, и през настоящата 2014, когато тя бе въведена за парламентарен вот.

"През 2009 година недействителните бюлетини са били 97 387, през 2013 – около 90 000, а през 2014 – 218 125", обяви Цветанов.

"Аз съм за въвеждане изцяло на машинно гласуване, макар че е скъпо и макар че само една преференция виждате какви резултати носи", каза от своя страна Борисов.

Неговите колеги от партията обаче твърдят, че не е ясно дали формацията ще въведе електронизиран вот, но със сигурност възможността за пренареждане на листите ще отпадне.

Допълнително масло в огъня на недоволството срещу преференцията налива и случаят с избраните деветима души чрез пренареждане и по грешка. Заради получения номер 9 в бюлетината на ГЕРБ, деветима души, поставени под девети номер в листите на партията ги пренаредиха и получиха места в парламента. Засега половината от тях се отказаха от депутатските банки и декларираха пред ЦИК, че не желаят да бъдат обявени за избрани.

Срещу преференцията се оформят и сериозни настроения в БСП, заради големия брой невалидни бюлетини. От левицата твърдят, че заради преференциалната кампания, която са развивали някои кандидати, избирателите им са се обърквали масово и в квадратчетата за партийните номера са отбелязвали и преференциалните, което е направило невалидни хиляди бюлетини.

"Мая Манолова сега сама трябва да си оправи кашата, която надроби, и да се откаже от това си виждане за преференцията и то преди местните избори, за да не претърпим още по-голяма загуба", твърдят от БСП.

В ДПС пък още от самото начало са против възможността за пренареждане и още при приемането на Изборния кодекс настояваха прагът на успешния преференциален вот да бъде над 50%.

По този начин, ако се състави правителство и има работещ парламент, срещу преференцията ще се обявят трите най-големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, които по изборното законодателство често демонстрират единни позиции.

От друга страна в БСП също има настроения да се промени начинът за изчисляване на мандатите в парламента като цяло. "Системата Хеър-Ниймайер е справедлива за малките партии, но не и за големите, Д' ОНТ, всъщност, би давала по-добри резултати", твърдят неофициално от левицата.

След като Борисов вече се произнесе по въпроса, вероятно темата ще бъде обсъждана обстойно и в ГЕРБ. Междувременно от ДПС излязоха с декларация, в която казаха, че партията им многократно е предупреждавала и ГЕРБ, и БСП, които гласуваха за системата за преразпределение на мандатите , че тя не е справедлива. С това си действие, макар и обвинително към десницата и левицата, от движението дадоха ясен знак, че биха участвали в промяна на методиката.