Физикът Питър Айзенбергер от Университета в щата Колумбия твърди, че е разработил нов метод, който може да реши проблема със замърсяването на атмосферата. Той казва, че е създал машина, която практически може да изсмуква въглеродния диоксид от въздуха, да го превръща в гориво и да го съхранява, съобщава онлайн изданието Technology Review.

Той работи по проекта още от 2009 г., като постоянно среща сериозен скептицизъм у колегите си. Въпреки многобройните си опити да намери хора, които да му помогнат, такива почти няма. Упоритостта му обаче дава резултат и накрая успява да събере екип и днес вече има създадена компания с 24 млн. долара финансиране, построена работеща демонстрационна машина и интерес от клиенти.

Компанията му се казва Global Thermostat и има за цел не само да реализира доходоносен бизнес, но и да изиграе ролята на спасител на атмосферата. Според Айзенбергер, ако на различни точки по света се поставят подобни машини, те ще могат да се справят с 54% от емисиите на въглероден диоксид, които се генерират от автомобили, ферми и домове. Това ще доведе и до постепенно понижаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата в дългосрочен план.

Първо обаче трябва да се реши проблемът с практичността на тези машини. Те използват амини подобни на тези, които вече се използват за улавянето на концентиран въглероден диоксид, който се отделя от електроцентрали на твърди горива. Чрез определени модификации амините могат да се използват за "улавяне" на диоксида директно от въздуха, при това с намалени разходи, тъй като е намерил и начин да рециклира амините.

Въпреки намаляването на разходите тази технология остава доста скъпа. Според Global Thermostat цената й може да се намали, като уловеният въглероден диоксид се съхранява и продава като гориво. Цената му е около 100 долара на тон. Освен това той намира приложения и в газираните напитки, парници и др. Според Айзенбергер неговата машина би могла да изсмуква 1 тон диоксид за много по-ниска цена, между 15 и 50 долара, като разликата ще компенсира цената на технологията в момента.

Пазарът определено съществува. Според очакванията на компанията Algae Systems, която създава биогорива, необходимостта от въглероден диоксид за инжектирането му в изчерпани нефтени находища ще достигне до 3 млрд. тона годишно до 2021 г. Участие само в този сегмент ще може да помогне за намаляване на цената на технологията.

Айзенбергер има и още по-амбициозни планове. Той работи и по други методи за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Освен това има идеята да оправдае името на компанията си, като един ден създаде "глобален термостат", който да контролира средната температура на атмосферата на Земята.