Оригиналът на “Рибния буквар” на д-р Петър Берон, който се съхранява в Националния литературен музей, е изчезнал. Възможно е да е откраднат, защото представлява художествена ценност, твърдят експерти.

През 2008 г. ценен екземпляр на “Рибния буквар” изчезна от историческия музей в Котел. Той бе открит у бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който твърдеше, че го купил, без да знае, че е краден. За кражбата бе задържан антикварят Станимир Баджаков, който бе съден.

За изчезването сега на оригинала на “Рибния буквар” се разбрало покрай идеята той да бъде включен в предстоящата в Пловдив изложба “Парите говорят”. Образът на Берон и букварът му са на 10-левовата банкнота.

“Няма го! Става въпрос за издание, което е включено в 22-хилядната библиотека на Стоян Чилингиров. Тя е поверена на колежката Мариана Кирова от 2011 г, а къщата музей се намира в центъра на София. Досега са обработени само 5000 тома. Фондът предстои да бъде инвентаризиран и съм убедена, че изданието ще се намери”, каза директорката на Националния литературен музей Катя Зографова.

“Оригинала наистина го няма. Ще го търсим и съм сигурна, че ще го открием. Просто е забутан някъде”, потвърди и Румяна Пенчева, която завежда отдел “Фондове и литературно наследство” към литературния музей.

Изданието е оценено на 3 хил. лева. Ако материалноотговорното лице Мариана Кирова трябва да го възстанови в петорен размер, ще ѝ струва 15 хил. лв. Скандалът се развихря в навечерието на 40-годишнината на литературния музей. Той притежава над 10 апетитни имота в идеалния център на София, няма своя експозиция и прави опити да оцелява.