За спортните среди ММА боецът Светлозар Савов е шампионът в категория 84 кг на словенската федерация WFC (World Freefight Challenge). За любителите на светски клюки Зарко е мъжът до една от най-красивите фолкдиви Десислава. Между тези два полюса попада фактът, че Светлозар Савов или Зарко, както го наричат приятелите, четири пъти е вадил кръста от ледените дунавски води на Богоявление в Русе и един път - в родната Златарица, където вече е почетен гражданин. С този капитал зад гърба ММА боецът щеше да е един от интересните персонажи в започналия неотдавна „ВИП брадър“, но Зарко отказва поканата. Още не съм готов за такъв тип предаване, не би ми донесло особени дивиденти, а и имам други цели, казва 25-годишният чаровен спортист, но не изключва в друг етап от живота му и това да се случи.
Всъщност Зарко е максималист. Доволен е от това, което е постигнал досега, но
иска да покори още по-високи върхове в спорта
Затова не спира да тренира и да си поставя цели, които е убеден, че ще постигне. Защото вярва, че ако човек няма цел в живота, той не би постигнал нищо. Неговият пример са родителите му, които винаги са го подкрепяли и често са преминавали през лишения, за да изучат и да вървят напред той и брат му.
Като всички малки момчета, Зарко кипи от енергия и в 4-5 клас започва да тренира борба в родната Златарица. По това време в градчето няма голям избор на спортни клубове, но дори и да е имало, боецът днес е убеден, че ще избере отново борбата. Това е мъжки спорт, в който разчиташ само и единствено на себе си, казва той. Когато треньорът му Валентин Попов изпраща няколко негови приятели в Спортното училище в Русе, седмокласникът Зарко като на шега тръгва по техните стъпки. Днес е готов да спори с всички, които са на мнение, че Спортното училище не дава нищо. „То ме научи на най-важното - дисциплина, и ме изгради като човек с характер. Спортното училище те подготвя за реалния живот и да се справяш сам с изпитанията и трудностите по пътя, който си поел, а това е едно от най-важните неща в живота - да бъдеш решителен и устремен в целите си, за да успяваш“, казва Зарко.
Спортът е неговата стихия, но момчето гледа и далеч в бъдещето.
А и има синовен дълг към майка си
Нейната мечта да види синовете си изучени, след като тя не е имала тази възможност, става и негова. Зарко записва „Кинезитерапия“ в Русенския университет. Изборът на тази специалност изобщо не е случаен. Спортът и травматизмът вървят ръка за ръка, тази професия често намира приложение в спорта за рехабилитация след травма или масаж за възстановяване, а пък и спортът е до време, казва вече дипломираният кинезитерапевт. По него време той прекъсва спортната си подготовка. Има нужда от глътка въздух след изтощителните тренировки, а и е изправен пред ново предизвикателство: „Университетът беше нещо ново за мен и, както всеки знае, всяко ново начало е трудно. Трябваше да се съсредоточа върху обучението си и да обърна повече внимание на това“, разказва ММА състезателят. 
Но далеч от спорта издържа само една година и отново се връща в залата. Там младите спортни надежди са увлечени по граплинг (общо название на всички бойни изкуства или части от тях, занимаващи се с бой на земя - б.а.) и бокс - спортове, които помагат за успеха в ММА. Зарко не прави изключение и започва все по-често и все по-задълго да остава в залата. Качествата му са оценени от треньора по граплинг Валентин Симеонов-Ларсона и той му предлага да участва в професионално ММА състезание. И въпреки че тогава младежът е скептичен по отношение на развитието си в този спорт,
през 2009 г. записва първата си победа на професионалния ринг
„Ключът към успеха и победата в ММА мач е да си сигурен и уверен в себе си. Когато си тренирал достатъчно, знаеш, че си във върхова форма, съперникът не може да те изненада с по-добра подготовка и играеш по-спокойно и самоуверено. Именно по този начин се гради високият спортен дух и самочувствието“, казва Зарко.
Като всеки спортист и той е имал трудни моменти в кариерата си, но никога не е мислил да се откаже. Напротив, изправя се лице в лице с проблема и това го стимулира да тренира повече. Но Зарко има една загуба, която никога няма да забрави. Защото за него тя не е истинска. Случило се преди 2-3 години в Арбанаси. На ринга се изправил срещу боец от Дагестан, добър и равностоен противник. Това бил един от най-трудните му мачове, но истинският проблем се появил след края му. С единодушно решение съдиите присъдили победата на Зарко и му връчили купата. „Прибрах се в стаята си, оправих се, както се казва, близах малко рани, и не след дълго се върнах в залата, за да получа паричната си награда. И тогава президентът на федерацията ме попита дали съм разбрал какво е станало. Гостите от Русия имали възражения срещу решението на съдиите и затова те решили да присъдят победата на дагестанеца. А мен ме „успокоиха“, че ще получа наградата за победител. Аз не я искам, ако не съм истинският победител. Изложиха се много тогава“, спомня си Зарко и се надява това да не се случва на друг, защото
не само е много грозно, но и демотивира състезателя
Това е и една от причините Зарко да няма толкова дълго време мач в България. За състезания се подготвя най-често извън страната, не толкова заради базата или разликите в тренировките, колкото заради спаринг партньорите. За последните си боеве тренира в Америка, където смята, че подготовката е по-пълноценна. „Методите са сходни, разликата идва от спаринг партньорите и от съотборниците. Най-простият пример е, че тук, в България, когато правим спаринг, на моите килограми и на моето ниво има най-много 2-3 момчета, а навън в големите зали и клубове може всяка една част от спаринга да я направиш с различен партньор, който ще бъде на твоето ниво и на твоите килограми. По този начин един спортист расте и се развива. В България също има кадърни и добри състезатели, които могат да бъдат на световно ниво, но малко от тях се развиват в тази насока, защото един ММА спортист не би могъл да се издържа и да живее само с този спорт. Навън нещата стоят по различен начин“, обяснява Зарко.
На подкрепата на спонсори не разчита, но е искрено благодарен на приятели, които му помагат както финансово, така и морално. „Държавата не помага с абсолютно нищо за този спорт, както и за много други, които в повечето случаи са единоборства. Подпомага се главно колективният спорт, което за мен не е правилно. Все пак прославянето и популяризирането на една страна идва главно чрез спорта, но за това трябва да се замислят хората на високо, които могат да променят нещата“, категоричен е Зарко.
Натъжава го фактът, че хората в България не виждат причина да останат
и да живеят тук добре. Държавата затяга примката си все по-вече около врата на народа, а знам и съм сигурен, че нещата могат да стоят по друг начин, че тази държава може да започне да работи в полза на своя народ, категоричен е той. И за разлика от много млади хора, в неделя е гласувал, защото смята, че не трябва съдбата на България да се оставя в ръцете на неграмотни хора. Затова сега може да дава препоръки, да изисква и да търси отговорност от властта. И е категоричен, че първото и най-важно нещо, с което трябва да се заема правителството след изборите, е да направи живота в България по-лесен, а не по-труден, както са го правили всички досега. Трябва да се разкрият повече работни места, да се стимулира дребният и средният бизнес, за да има работа и препитание за народа. В противен случай хората ще продължават да емигрират и да търсят по-добър живот. Нека се стремят да върнат българите в България, а не да ги гонят, обяснява гражданската си позиция Зарко.
Има една щекотлива тема - анаболите
по която доста хора, особено тези от фитнес залите и „релефните“ спортове, се въздържат да говорят. Но и тук Зарко се изправя лице в лице с проблема. И заявява категорично, че свободната продажба на анаболи е също толкова вредна, колкото и разпространението на наркотици. От собстевн опит е убеден, че всички хора, които искат да изглеждат добре, могат да го постигнат без ползването на тези опасни препарати. Защото те дават временен резултат, при това с голям риск за здравето и дори живота, а ако човек тренира редовно и приема нужните витамини и соли, би постигнал един много по-добър и качествен резултат. Самият той използва за възстановяване след тренировки и състезания аминокиселини, протеини и витамини.
Разбира се, трябват здрава психика и издръжливост. А според него това е заложено в човека и не може да се изгражда - или си силен психически, или си слаб. Да, мотивацията и целеустремеността могат да повлияят в дадена ситуация на психическата издръжливост, но накрая ще се стигне пак до заложеното в теб, категоричен е ММА боецът. За него понятието „здрава психика“ означава да си непоклатим и
да не се разколебаваш, когато видиш трудност по пътя
който си поел. Страхове има всеки човек на тази земя, но по-важното е да не ги показваш и по възможност да ги игнорираш, казва Зарко. Както прави той преди битка? Не, това не е страх, по-скоро е притеснение, вид сценична треска, а когато мине първата размяна на удари, всички чувства отминават и оставаш само ти и твоят ум, разказва боецът.
После идва болката. „Когато си на ринга, тя е притъпена от високия адреналин. Усещаш, че те боли нещо, едва когато се прибереш в съблекалнята. Единственият начин да се справиш с болката, е да стискаш зъби, докато отмине, но това не е трудно и не е проблем за един боец. Болката е част от живота ни, ако не те боли нищо, значи не си жив“, казва философски Зарко.
И все пак има една тема, която Зарко свенливо заобикаля - жената в сърцето му. Просто защото не обича да говори за личния си живот. Но пък светската клюка се храни именно с личния живот на известните и нямаше как да остане скрито, че
до чаровния ММА боец е една от най-красивите поп-фолк певици Десислава
Двамата се запознават на снимките на нейния видеоклип към песента „Най-неправилният мъж“, за който тя лично го кани. Общ познат ги свързва и с течение на времето професионалните отношения някак естествено преминават в по-близки и емоционални. Заедно са вече от около 3 години. Въпреки че и двамата с Десислава са доста ангажирани, особено сега, когато тя е треньор в третия сезон на „Гласът на България“, винаги намират време един за друг. Все пак професията си е професия и няма как да я загърбим, но когато сме заедно, винаги се забавляваме, казва ММА състезателят и бърза да смени темата. По-точно хваща нишката на забавлението и признава, че едно от любимите му е да кара мотор -  естествено, нали е пак адреналин в кръвта!