Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста, съобщи БНР. От Външното министерство отрекоха уволнението да е свързано с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност.
Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на бившия външен министър Кристиан Вигенин. Той отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите.

От пресцентъра на министерството потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър Даниел Митов, съобщава vesti.bg. Мотивите, според директора на пресслужбата, са, че той не е отговарял на законовите изисквания за заеманата длъжност.

Открито е негово участие в търговско дружество, а оценките му на ежегодните вътрешни атестации в министерството са били по-ниски от необходимото.

В миналото Димитров беше посланик на България в Сърбия, преди да бъде отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Тогава решението беше на министъра от ГЕРБ Николай Младенов. С идването на кабинета "Орешарски" той бе назначен за постоянен секретар.

Уволнението става в края на мандата на служебното правителство, въпреки обещанието през август на Даниел Митов да няма тежки кадрови промени. "Искам да сме наясно, че хората във Външно министерство трябва да работят спокойно, а не постоянно да се притесняват сега този ще бъде ли сменен, онзи ще бъде ли сменен. Това не е задача на служебния кабинет. За два месеца не може изведнъж да измислим друга администрация", каза Митов тогава.