Дошлият през лятото в „Дунав“ Андраес Васев е от „чистокръвно“ футболно семейство. Баща му Юри Васев е бивш играч на „Миньор“ /Перник/, а впоследствие работи като треньор с професионален лиценз за родния си клуб, „Пирин“ /Благоевград/, „Марек“ и още няколко други отбори. Братът на Андреас - 21-годишният Божидар Васев,  е един от най-обещаващите играчи сега на силно подмладения „Ботев“ /Пд/.
„Русенският“ Васев е роден на 1 март 1991 година. Общото между двамата братя е, че рано напускат Перник, тъй като са забелязани от скаути на софийски клубове. Андреас тренира в школата на „Левски“, а Божидар - на „Славия“. Иначе играят на различни позиции - по-големият брат е нападател, а по-малкият - халф.
Андреас е един от обещаващите таланти на „синия“ клуб. Когато на „Герена“ афишират напусто за пореден път, че ще налагат млади играчи, юношата е включен в групата на мъжете за мач от първенството на „А“ група. Годината е 2009 година, а треньор на отбора по онова време е сърбинът Ратко Достанич. Починът „Да изберем българското“ обаче крушира наново и „нашият“ Васев е принуден да търси пробиви по-сложни маршрути - през 2012 година бележи гол за „Нефтохимик“ в дебютния си мач, после преминава в „Пирин“ /Благоевград/, а довършва последното първенство в „Миньор“ /Пк/, където играе под наставничеството на баща си Юри.
Феновете на „Дунав“ забелязват Андреас в първата контрола на русенския отбор. Тимът е на подготовка от седмица и половина, но щурмовакът хваща окото с интересната си и технична игра по фланговете. При това е един от малкото български футболисти въобще, които играят еднакво добре...с двата крака! Действа на скорост, финтовете му са неуловими за крайните защитници, обича като съотборника си от халфовата линия Георги Чакъров да държи топката повече, отколкото понякога се налага. Но такива „своеволия“ пък могат да си позволят само играчи с достатъчно добра и сигурна техника.
А той я има в изобилие. Финт вдясно, финт наляво, петичка, двойно подаване и защитникът гледа безпомощно гърба му! Освен това е завършен футболен хитрец - така лениво на пръв поглед „влачи“ топката, за да избухне в следващия момент с бърз маньовър, прострелно центриране или завършващ удар. Другият му много полезен ход е умението да събира няколко бранители на гърба си и да отваря широк терен за съиграчите си от задни позиции.
На тези, които все още не са го гледали, а искат да имат представа, ще кажем, че е копие на Тони Силва от ЦСКА. При това португалецът губи по точки, защото използва десния си крак за „патерица“.
Андреас е несъмнено асо в новото тесте със силни карти на сегашния „Дунав“. Може би затова президентът на клуба д-р Симеон Симеонов се шегува, че трябва да се направи така, че момчета като перничанина да бъдат задомени в Русе.
Всъщност, пред Васев има огромен хоризонт да узрее още с екипа на младия отбор и до два сезона да се утвърди като безспорна звезда не само на русенския отбор, но и на българския футбол. При това към големите цели стига с търпеливи и сигурни крачки, каквито Андреас може да извърви с цветовете на възраждащия се „Дунав“.