Швейцария може да премахне напълно банковата тайна през 2018 г., обявиха от правителството на страната. В момента властите там очакват да започнат преговори с други държави за автоматична размяна на данни и информация по данъчни въпроси, съобщава АФП.

От швейцарското правителство потвърждават, че предстои въвеждането на законови норми за внедряването на автоматичен обмен на информация по отношение на данъчните сметки на чуждестранни граждани от държави партньори на Швейцария.

Очаква се събирането на въпросните данни да стане до края на 2016 г. През следващата 2017 г. тя трябва да бъде обменена с парньорските страни.

САЩ и ЕС, на които Швейцария не е член, отдавна настояват страната да премахне банковата тайна. Като причина за този натиск бяха посочени многобройните данъчни измамници, които укриват пари в страната.

През лятото на 2013 г. долната камара на швейцарския парламент гласува против приемането на законопроект, който задължаваше банките да предоставят информация на САЩ относно задграничните клиенти. Според позицията на министерството на финансите на Швейцария от тогава приемането на законопроекта би довело до продължителни спорове с министерството на правосъдието на САЩ, което преследва американци, укриващи данъци.