Най-големият в света производител на играчки "Лего" съобщи в четвъртък, че ще прекрати сделката си с петролния гигант "Шел" поради натиск на кампанията на "Грийнпийс", свързваща "Лего" с петролните разливи в Арктика, предаде АФП.

Когато огласи решението за прекратяване на многомилионната маркетингова сделка, включваща продажби на "Лего" в бензиностанциите на "Шел" по целия свят, както и поставяне на логото на петролната компания на играчките, един от шефовете на "Лего" Йорген Ваиг Кнудсторп заяви "ние не искаме да сме част от кампанията на "Грийнпийс"".

От юли насам над 5 млн. души са гледали видеоклип на "Грийнпийс" по YouTube със заглавие "НЕ всичко е страхотно", в което се виждат арктически пейзажи на "Лего, към които са добавени петролни платформи, полярни мечки, играещи хокей деца. Но всичко свършва, когато целият пейзаж е погълнат от петрол. Единственото нещо, което остава, е развяващото се знаме на "Шел" и лозунгът "Шел" замърсява въображението на децата ни"

"Кампанията на "Грийнпийс" използва марката на "Лего", за да нанесе удар на "Шел". Както сме казвали и преди, ние сме убедени, че от "Грийнпийс" трябва да разговарят директно с "Шел", гласи изявление на Виг Кнудсторп, публикувано в датския в. "Политикен". Шефът на "Лего" допълни, че сделката с "Шел" ще бъде прекратена при изтичане на текущия договор.

Говорител на "Лего" не потвърди стойността на сделката за съвместно рекламиращо партньорство, която шведски медии определиха на около 103 млн. долара. От компанията също не отговориха и кога изтича договорът й с "Шел", но според "Грийнпийс Нордик" това ще стане в рамките на около 18 месеца.