Избори по време на тежка политическа криза, купуване на гласове и приглушен политически дебат. Това са само част от констатациите на мисията международни наблюдатели на вота в неделя, съобщи  bTV. Те бяха 41 от 25 държави. Вече излезе предварителният доклад на ОССЕ за изборите. Окончателният очакваме на 18 ноември.

Експертите са забелязали контролиран вот, прозрачност при финансирането на кампаниите и лоша информация за преференциите. Те казват, че има съмнения за гласуването в чужбина и все още не е разрешена агитацията на майчин език.

В предварителния доклад на наблюдателите има много препоръки, с които България може да се съобразява занапред. Някои от тях звучат познато.

„Това обезверяване сред гласуващите, че нищо около изборите няма да доведе до промяната, която всички искат. Налице са и всички добре познати и постоянно цитирани твърдения за купен и контролиран вот. Сред гласоподавателите нямаше усещане, че за тези избори е направено нещо, за да може това да се промени”, заяви Одри Гловър, посланик на ОССЕ в България.

Още редица организации, наблюдавали изборите, вече са готови със своите препоръки за практиките, които трябва да бъдат изкоренени и за които само законът не е достатъчен.

„Има населени места в България, където повече от 90% са гласували за една партия. Имаме и 100%. Това говори, че имаме или корпоративен, или купен вот, или вот на страха. Познаваме се”, коментира Юлияна Николова от портал „Европа”.

„Основата за демократични избори вече присъства в закона, но да не забравяме, че при законите винаги трябва да има изпълнение”, каза още Одри Гловър.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще излязат с още по-подробен доклад след два месеца.