В областта на информационните технологии през 2000 до 2003 г. в България работиха 9000, а днес работят 33 000 души. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчването на наградите "Джон Атанасов", предаде БГНЕС.

Държавният глава коментира, че следващата година се планират 40 000 добре платени работни места само в информационните технологии в България. Голямата награда "Джон Атанасов" взе д-р Слав Орлинов Петров само на 33 г., а вече ръководител на научно-изследователската група (Staff Research Sceintists)-Google, New York от 2009 г. Той коментира, че в областта на компютърната лингвистика има много интересни насоки. Тази награда не е само за мен, а за всички информатици в България. Като българин, живеещ в чужбина искам да кажа, че има много българи в Google и в академичните среди, заяви той. И добави, че е важно да продължава да се набляга на добро образование в България в областта на информатиката.

Грамоти грабнаха Ставрос Ставру и Пламен Иванов за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост. Енчо Мишинев и преподавателят му Антон Шиков, както и Кристиян Крумов и преподавателите му Красимир Асенов и Стефчо Наков пък взеха грамоти в категория "Ученици и техните преподаватели".

Плевнелиев коментира, че българските изследователи имат капацитета да задават дневния ред в информационните технологии в региона и по света така, както е направил Джон Атанасов с първия електронен компютър. Убеден съм, че формирането на ново поколение учени и практици в сферата на високите технологии като цяло е от изключително значение за България, заяви държавният глава. Той акцентира, че наградите "Джон Атанасов" постепенно са "пораснали" и са се превърнали в притегателна точка за младите и успяващи българи, където и да са те по света. Благодарен съм, че българските институции най-после узряха и за първи път показа, че образованието и иновациите са ясен приоритет, коментира Плевнелиев и добави, че е убеден, че българският бизнес вече пораства.

В началото на мандата ми преди 3 години като представител и човек, който разбира икономиката, икономически мислещ човек, член на ръководствата на работодателски организации, мениджър, ми беше наистина трудно защо е важно бизнесът да разшири хоризонта си, да не гледа на държавата като удобно извинение за липсата на кадри или пари, БАН, университетите да направят много по-силни връзки с индустрията, заяви той. Според него, обаче в последните 3 години не се е случвало малко. Понякога то се случва въпреки държавата, но понякога и заради държавата. Списъкът на българските изобретения и изобретатели е много дълъг, ще ми се да говорим повече за тях и не само за Джон Атанасов, каза Плевнелиев. Той даде за пример Георги Наджаков, който е създател на технологията, която е залегнала в копирните машини и лазерните принтери, които днес се използват във всеки офис.

Експортът на българската софтуерна индустрия през 2003 г. е бил 0,5 % от техния оборот, а днес е 50 %. Ние сме познати по света и светът иска да купува от нас. Българските информационни компании могат да успеят и в глобален аспект и това се дължи на хора като вас, посочи държавният глава.