Хората трябва да бъдат социализирани, по същия начин, по който трябва да бъдат социализирани и бездомните кучета. Този призив бе изпратен от киноекрана по време на премиерата на филма "Кучешко сърце".

"Кучето е сърце, обвито с козина", цитира журналистът Иво Тодоров като едно от вдъхновенията не само за името, но и посланието на филма "Кучешко сърце". Сърца на животни, които по думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, се превърнаха във водещ проблем на столицата. Проблем, който често е отдаван на наличието на невъзможността или нежеланието на институциите да се справят с него. А в това време много от гражданите прибягват до безпрецедентна жестокост в личните си походи за намаляването на броя на бездомните животни, поне около своите жилища.

Историята на такива пострадали животни разказа "Кучешко сърце", но не за грозните начини на осакатяване и убиване на животните, а за красивите моменти, които стопанин може да сподели със своето куче. Макар и то да не е породисто и дори след като е преживяло незаслужен терор, като един от четириногите актьори, чиито уши и опашка са били отрязани.

Основната ми мотивация беше, че по медиите се казва, че има проблем – има кучета по улиците, те са агресивни, каза Диана Костова, една от създателките на филма.

"Никой обаче никъде не предлагаше варианти за разрешаване на този проблем. Изникнаха още хиляди проблеми, например хората казаха, че не искат да си чипират кучетата. Защо да си чипираме кучетата, когато няма устройство, което да намира тези чипове? Хората не искат да ги регистрират – това е по същата причина", каза тя. Само се обявяваха проблеми, никой не предложи решение на тези проблеми и аз реших, че е удачно най-накрая някой да каже: "Според мен този проблем се решава по този начин", продължи Костова.

Оказа се, че бездомните кучета не са само враг на човека, допълни я Иво Тодоров. "Да, наистина двама души загинаха, нахапани от кучета и аз съм за това някой да понесе отговорност. Според мен общината е тази, живеейки на улицата тези кучета са нейна отговорност", заяви той.

Решаването на проблема с бездомните кучета е, първо, отговорност на гражданите, заяви Костова. "Каквото и да прави държавата, каквото и да правят общините, колкото и да кастрират не могат да смогнат. Първото нещо, което трябва да се постигне е гражданска отговорност. Иначе проблемът е съвкупен – трябва да има закони и те да се спазват", поясни тя.

Дълги години имаше фалшива кастрация, отчиташе се, а уж кастрирани кучета раждаха, което си е злоупотреба с пари, допълни Тодоров. По неговите думи за хората от западните общества програмата с кастриране и връщане на кучетата там, където са намерени, не работи. В подкрепа на тази теза Костова сподели за недоумението и дискусията, която е предизвикало представянето на този модел на работа по време на прожекцията на филма в Англия. "За тях това е нещо нечувано - нещо, което не разбират защо се прави", добави тя.

По думите на Тодоров заради противопоставянето човек-куче повечето хора са забравили старата мъдрост, че четириногите са най-добрият приятел на човека. "Много хора гледат кучета, ние намерихме няколко такива, които са прибрали кучета от улицата. Заедно стигнахме до извода, че кучетата не са агресивни сами по себе си, те са агресивни, защото някой им е причинил нещо", продължи той. Кучетата нямат избор, те не са избрали да са на улицата, допълни го Костова.

Един от акцентите на филма е поставен върху нуждата от кастрация на четириногите, която е от ключово значение за намаляването на броя на уличните животни. Кастрацията е болна тема за много от собствениците на кучета, като смятат това за неестествена намеса в природата, отнемане на правото на кучето да има потомство. Много от същите тези собственици в последствие оставят кученцата, чието право на живот са защитавали, в кашони и торби на улицата.

Много е важно хората да имат отговорност към това, дали кучето им ражда, заяви Тодоров. "Ако кучето не е породисто много специалисти казват, че то няма задължителна нужда да роди. Единственото решение е кастрацията и на уличните, и на домашните", каза журналистът. За кучетата е здравословно да бъдат кастрирани, присъедини се към позицията му Костова.

Ако мислим, че това е против природата на животното трябва да се замислим дали то наистина води природен живот, защото то яде, разхожда се по нашия режим, продължи тя. Ако кучетата не се пускат, когато са разгонени, то това довежда до залиняване на половите органи и е предпоставка за поява на тумори, особено при женските кучета, разясни Костова.

Думите й дойдоха с горчивия привкус на личния опит, тъй като тя самата е изгубила собствено куче поради същите тези здравословни усложнения. Взимането на решението за кастрация на домашния си любимец не е било лесно и за Иво Тодоров, смятайки това за неестествено, преди да си даде сметка, че не може да се грижи за бъдещо потомство от кутрета. А още по-малко иска да изхвърли малките животни на улицата, както правят много от неговите сънародници.

Самият Тодоров е стопанин на куче, което е взел от улицата и приютил в дома си. Това се случва около година след като самият той става жертва на нападение от бездомни животни, след което дълго лекува и рана от ухапване по левия си крак. "Аз не си казах, че мразя кучетата, защото онези ме нападнаха и ме ухапаха", отговорно заяви Тодоров. Тази вечер кучето посрещна много от гостите на премиерата заедно със стопанина си, без да покаже агресивното поведение на четириног демон, с какъвто много от уличните кучета се асоциират.